Samsung може да пусне смартфон с графенова батерия още през 2020 г.

Използването на материала-чудо ще промени из основи електрониката

Снимка: Pixabay
18:06 13.08.2019
Samsung работи по пускането на смартфон с батерия от графен още през следващата 2020 година, написа в Twitter популярният технологичен блогър Евън Блас, известен с достоверните си прогнози. По негови думи Samsung се надява да има „поне един“ телефон с графенова батерия през 2020 или 2021 г. 

Графенът е разновидност на въглерода със супер висока електро- и топлопроводимост. Смята се, че той ще промени из основи електрониката, а сред уникалните му свойства са и тези, че е едновременно най-твърдият и най-гъвкавият материал. 

Технологичната индустрия възлага големи надежди, че графенът ще помогне за революционизирането на батериите. Отдавна се очаква научен пробив, който да помогне за внедряването му, а стане ли това, литиево-йонните аналози бързо ще изчезнат. 

Една от спънките в момента през технологичните компании е свързана именно с батериите. Съвременните телефони с големи екрани и мощни чипове изискват много енергия, а литиево-йонната е с ограничени възможности. Историята помни как Samsung опита да намери алтернатива и да удължи живота на телефона, като вкара по-голяма батерия в Galaxy Note 7. но това доведе до „експлозии“, буквално. 

Гигантът работи по технологични решения, базирани на графен, от години. През 2017 г. компанията обяви, че е разработила „графенова топка“, която има способността да се зарежда до пет пъти по-бързо от литиево-йонните батерии, като същевременно дава възможност за по-голям капацитет. Samsung обаче все още не е обявила продукт, базиран на графенови батерии.

Блас обръща внимание, че за да може графеновата технолoгоия на Samsung да стане жизнеспособна като батерия за смартфон, компанията трябва да намери начини как да повиши капацитета си и да намали разходите за производство. Именно липсата на подходящата технология за производството на графен е една от останалите пречки пред масовото му прилагане. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Samsung | смартфон | батерия | графен | Евън Блас

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини