Бананите може да поскъпнат сериозно заради Панамската болест в Колумбия

За хората заразата не е отровна

Бананите може да поскъпнат сериозно заради Панамската болест в Колумбия
2075 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева
Очаква се значително поскъпване на бананите заради епидемията от Панамска болест по жълтите плодове в Колумбия, съобщава немското издание Die Welt.

Бананите се отглеждат на около 5.5 млн. хектара по целия свят, а добивът им е 100 млн. тона годишно. Въпреки че най-големите производители са Индия и Китай, пазарите на Европа се снабдяват с плодове предимно от регионите в Латинска Америка, където основните доставчици са Еквадор и Колумбия.

Силно агресивната гъба, известна като Панамска болест, засегна банановите плантации в Колумбия. Генералният директор на Колумбийския селскостопански институт (ICA) Деянира Бареро Леон вече потвърди новината.

Гъбичките атакуват точно вида, който съставя 95% от световната търговия с банани - сортът Кавендиш. Заболяването прави почвата неизползваема за производство на банани и не може да бъде контролирана с конвенционални продукти за защита на културите. Заразените растения умират и вече не раждат плодове.

За хората гъбата не е отровна, а влияе само върху растежа на многогодишните растения.

През 60-те години Панамската болест изкорени цял сорт банани - Грос Мишелм, който е бил по-голям, ароматен, по-сладък и по-лесен за боравене заради по-дебелата си обелка, от сегашния тип. При предишната зараза е намерен заместител на унищожения сорт.

Засега няма наличен в търговската мрежа заместител на сорта Кавендиш, което означава, че предстои значително поскъпване на бананите.
Подкрепи Economic.bg