„Топлофикация София“ натрупа 120 млн. лв. дълг към „Булгаргаз“ за една година

Държавната газова компания съди общинското дружество заради просрочените задължения

08:31 12.08.2019
Държавната „Булгаргаз“ съди общинската „Топлофикация София“ заради просрочени дългове за доставка на природен газ. Искът е на стойност 35 млн. лв., като тази сума е само част от общия дълг на стойност 120 млн. лв., който столичното дружество има към газовата компания. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов в интервю за БНР.

Тези задължения са натрупани за една година, след като миналия август Българският енергиен холдинг (БЕХ) изкупи изцяло дълга на топлофикацията. Сега „Булгаргаз“ е завела съдебния иск, тъй като съществува риск да не може да плати синьото гориво на своя доставчик - руската компания „Газпром Експорт“.

„Топлофикация София“ на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може и не бива „Булгаргаз“ да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на „Топлофикация София“. Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения. Мерките и действията, които предприемаме, са възможно най-меки и щадящи към „Топлофикация София“. Единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията до края на август“, каза Николай Павлов.

Той каза още, че разговорите с руснаците за промяна на условията по дългосрочния договор за доставка на газ продължават. Целта е до края на годината да се постигне споразумение в резултат на което от догодина цената на синьото гориво за българския пазар да бъде значително по-ниска.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини