„Топлофикация София“ натрупа 120 млн. лв. дълг към „Булгаргаз“ за една година

Държавната газова компания съди общинското дружество заради просрочените задължения

Държавната „Булгаргаз“ съди общинската „Топлофикация София“ заради просрочени дългове за доставка на природен газ. Искът е на стойност 35 млн. лв., като тази сума е само част от общия дълг на стойност 120 млн. лв., който столичното дружество има към газовата компания. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов в интервю за БНР.

Тези задължения са натрупани за една година, след като миналия август Българският енергиен холдинг (БЕХ) изкупи изцяло дълга на топлофикацията. Сега „Булгаргаз“ е завела съдебния иск, тъй като съществува риск да не може да плати синьото гориво на своя доставчик - руската компания „Газпром Експорт“.

„Топлофикация София“ на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може и не бива „Булгаргаз“ да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на „Топлофикация София“. Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения. Мерките и действията, които предприемаме, са възможно най-меки и щадящи към „Топлофикация София“. Единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията до края на август“, каза Николай Павлов.

Той каза още, че разговорите с руснаците за промяна на условията по дългосрочния договор за доставка на газ продължават. Целта е до края на годината да се постигне споразумение в резултат на което от догодина цената на синьото гориво за българския пазар да бъде значително по-ниска.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини