Андронов: Очакваме от държавата развитие за членството в Банковия съюз и ERM ІІ

Капиталовата адекватност на банковата система от първи ред в България е една от 9-те най-добри в ЕС, подчерта председателят на Асоциацията на банките в България

Снимка: Economic.bg
13:58 13.12.2019

Банковият сектор очаква да види развитието по темата за членството на България в Банковия съюз на ЕС и в механизма ERM ІІ (т.нар. „чакалня за Еврозоната). Всеки един напредък по тази тема би имал отражение върху работата на българските банки. Това коментира в интервю за агенция „Фокус“ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

По думите му през 2020 г. родните банки няма да се окажат в коренно различна среда и дневен ред, отколкото през тази година. „За следващата година банките няма да имат коренно различна среда и дневен ред, продължава тяхната активна политика и присъствие по отношение на кредитирането, на посредничеството, на разнообразяването на услугите. Една от големите теми в банковото всекидневие отново ще бъдат иновациите и високите технологии, развитието на дигиталните канали и други модерни способи на работа с клиенти вътре като организация“, обясни Андронов.

Той подчерта, че банките също така ще отделят много внимание и за ефективното управлението на разходите си. Не на последно място сливанията в банковия сектор, започнали през отиващата си 2019 г. и които още не са приключили, ще продължат.

Андронов обобщи, че въпреки предизвикателствата пред банките у нас, те завършват отиващата си година с доста висок капитал.

„Отиващата си година за банковия сектор беше трудна. В нея имаше много предизвикателства. Тя започна с оценка за качеството и преглед на качеството на активите на банковия сектор и стрес тестове – 6 банки бяха въвлечени в процеса. Всъщност, той започна дори даже още през ноември и декември на 2018 г., продължи и през 2019 г. за около 5 - 6 месеца и отне доста енергия на банките, така че, това беше поне за 6-те банки сериозно предизвикателство“, обясни председателят на Асоциацията на банките в България. Имало е и друго предизвикателство – ниските лихвени проценти, които на някои пазари станаха дори отрицателни.

Освен с икономически предизвикателства, 2019 г. е била наситена и с политически такива – изборите в България, изборите в Европа, Brexit и търговските войни.

„Всички тези неща имаха сериозно отражение върху икономиката на еврозоната, на Европа, на нашите търговски партньори и въпреки това мога да кажа, че на фона на тези предизвикателства годината беше успешна за банките, те завършиха или завършват с доста висок капитал“, каза председателят на УС на Асоциацията на банките в България“, каза Андронов.

Той подчерта, че капиталовата адекватност на банковата система от първи ред, която е най-важният измерител за здравето на банките, вече надминава 19% и е една от 9-те най-добри в Европейския съюз.

„Проблемните ни кредити продължиха да намаляват, вече са под 7%, а помните, че бяха двуцифрено число неотдавна. Имаме сериозен растеж на кредитното посредничество по ипотечните и потребителски кредити за една година с около между 16-20%, а фирмените кредити пораснаха със 7%, тоест има доста активна кредитна дейност и посредничество. И както изглежда финансовият резултат на банките, печалбата за тази година, вероятно като изключим еднократните ефекти, ще бъде идентичен с миналогодишния, тоест на нивото на миналата година“, обясни Петър Андронов.

По думите му банките, които преминаха успешно стрес тестовете на ЕЦБ, са получили потвърждение за добрите си практики, за добрия си начин на работа, за стандарта и практиката на банкови дейности, които са близки или идентични с тези в Еврозоната. Според него сътрудничеството с ЕЦБ е полезно и високоефективно, защото е донесло на България още един елемент на легитимност пред външния свят. „Също така и на самите банки беше удобно и подходящо сверяване на часовника за това, че вървят по правилният път, и че прилагат рискови политики и стандарти в най-висока степен приемливи за най-авторитетния европейски регулатор“, каза още председателят на Асоциацията на банките в България.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | банков съюз | Петър Андронов | сливания | Асоциация на банките в България | чакалня за еврозоната | консолидации | капиталова адекватност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини