Brexit ще спъне плановете за ускорение на растежа във Великобритания

Все още координацията в политиката на правителството не е достатъчно подобрена

Снимка: БТА
19:21 19.02.2020

Великобритания изглежда, че няма да успее да постигне целите си за ускорен растеж предвид икономическите предизвикателства около излизането на страната от Европейския съюз. Това става ясно от доклад на съветниците на правителството в Лондон, обяснява Bloomberg.

Преди две години бе дадено началото на дългосрочен план за развитие на продуктивността и доходите във Великобритания. Британската индустриална стратегия разполага с бюджет от 45 млрд. паунда за проекти в сферата на транспорта, проучванията и развитието. По-голямата част от средствата вече са разпределени, но към малък брой от първоначално планираните 142 точки в проекта. Това означава, че оригиналните ангажименти надали ще бъдат изпълнени, а оттам и мащабът, необходим за материалното въздействие на растежа, няма да бъде достигнат.

В доклада се казва още, че все още има малко доказателства за съществено подобрена координация в политиката на правителството. Това е причината според експертите страната да се нуждае от „опресняване и промяна на приоритетите“.

Сред другите политики, изискващи по-голям напредък, групата съветници на правителството определя развитието на умения, насочени към справяне с изменението на климата и предизвикателствата, които носят изкуственият интелект и дълголетието. В доклада се казва, че официалната цел за достигане на нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. има най-належащата нужда от много по-голяма степен на финансиране и координация.

„В момента тези политики не се управляват с постоянство и координация, а мащабът не достига обема, нужен за предстоящите предизвикателства“, заявява Анди Хелдейн, главен икономист на Bank of England. „Със създаването на ново правителство, посветено на посрещането на тези предизвикателства, има чудесна възможност да обновим  не само индустриалната стратегия, но и цялата икономика“, добавя той.

Премиерът Борис Джонсън заяви по-рано, че повишаването на нивото и изравняването на производителността в различните региони е ключов фокус за неговото правителство след решителната му победа на изборите през декември, които проправиха пътя към Brexit.

Съветът за индустриална стратегия заяви, че приветства този ангажимент, но „сега той трябва да се превърне в план за изпълнение, който последователно се прилага, правилно се финансира и се фокусира върху онези области, които са изостанали“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономически растеж | Brexit | излизане от ЕС | Британската индустриална стратегия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини