Джонсън е напът към мнозинство, далеч по-голямо от 1 „златен пръст“

Консервативната партия ще измести Лейбъристката за традиционни за нея райони в Обединеното кралство, прогнозира YouGov

Снимка: БТА
13:41 28.11.2019
Британските граждани са готови да дадат стабилно мнозинство на управлявалата досега Консервативна партия след предстоящите парламентарни избори. Това показва социологическо проучване на YouGov преди предстоящия предсрочен вот, свикан от премиера Борис Джонсън и насрочен за 12 декември.

Само няколко дни след избора на членовете на Консервативната партия той да е новият британски премиер Джонсън се оказа в парламента в Лондон с едно изключително крехко мнозинство от един депутат, т.нар. „златен пръст“. На 3 септември обаче Джонсън загуби мнозинството си, след като народният представител Филип Лий обяви в парламента, че напуска Консервативната партия и се присъединява към проевропейски настроената партия „Либерални демократи“.

След 12 декември обаче се очаква Консервативната партия да има далеч по-стабилно мнозинство. Според прогнозите на YouGov тя ще получи 359 места в парламента (с 42 повече), докато основната опозиционна Лейбъристка партия се очаква да получи 211 места (с 51 по-малко). „Шотландската национална партия“ (SNP) пък се очаква да има 43 народни депутати, „Либерални демократи“ – 13.

Според данните от проучването се очаква Консерваторите да нанесат тежки удари по Лейбъристите в райони от обединеното кралство, които обикновено гласуват за опозиционната партия.

Агенцията обяснява, че традиционно тя и конкурентите ѝ се опитват да установят какъв процент подкрепа би получила всяка една партия в Обединеното кралство, вместо да прогнозират колко мандата би получила всяка една от тях в парламента. Мандатите се разпределят непропорционално спрямо получената подкрепа в процентно измерение.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | депутати | парламент | Борис Джонсън | Обединено кралство | Brexit | Брекзит | консервативна партия