Джонсън настоява, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври

Не е ясно как ще се случи това, след като британският премиер няма мнозинство в парламента

Снимка: БТА
20:31 18.10.2019
Великобритания все ще напусне Европейския съюз на 31 октомври по график, ако сега постигнатата сделка с ЕС за Brexit бъде отхвърлена от депутатите в Лондон. Това заяви премиерът Борис Джонсън в петък след срещата на високо ниво в Брюксел.

„Ще напуснем Европейския съюз на 31 октомври“, заяви Джонсън пред BBC в навечерието на парламентарното гласуване на неговото споразумение с ЕС.

Засега обаче експертите са скептични за резултата от гласуването. Северноирландската юнионистка партия заяви категорично, че ще гласува против. Тя е коалиционният партньор на Джонсън в сегашния парламент и без нейните гласове той няма мнозинство. Затова тоя ще трябва да се надява на гласовете на Лейбъристите или на някои от бившите членове на неговата партия, които той изключи заради несъгласие с неговите възгледи.

Ако парламентът не одобри споразумението, Джонсън по закон е принуден да поиска удължаване на Brexit. По последни информации това вече се приема като най-възможен вариант от лидерите на ЕС.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Борис Джонсън | Брекзит | сделка за Брекзит | британски парламент

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини