ЕС иска забрана на влизането на чужденци в страни от блока за 30 дни

Забраната няма да важи за граждани на Обединеното кралство

Снимка: БТА
17:58 16.03.2020
Европейският съюз ще наложи забрана за всички несъществени пътувания в региона за най-малко 30 дни, съобщи в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

Допускат се само нетърпящи отлагания пътивания до ЕС за хора от трети страни за период, който продължава най-малко 30 дни.

"Колкото по-малко пътуваме, толкова повече можем да съдържаме вируса", каза Фон дер Лайен.

"Затова предлагам на държавните и правителствените ръководители да въведат временно ограничение на несъщественото пътуване до ЕС."

Посетителите от държави, които не са членки на ЕС, няма да могат да влизат в региона, освен ако не са дългосрочно жители на ЕС, членове на семейството на граждани на ЕС, дипломати или работници от първа необходимост като лекари, медицински сестри и изследователи.

Хората, превозващи стоки, също ще бъдат освободени от забраната.

Обединеното кралство, което напусна ЕС през януари, няма да бъде засегнато от никакви ограничения

"Гражданите на Обединеното кралство са европейски граждани, така че, разбира се, няма ограничения за гражданите на Обединеното кралство да пътуват до континента", каза Фон дер Лайен.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | мерки | трети страни | пътуване | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини