Ето как да не потънете в дългове заради идващите празници

Експертите препоръчват добро планиране на разходите и избягване на прекалено скъпите покупки

Наричат ​​го най-радостното време от годината и с право: празниците са време да сте със семейството и приятелите си и да се насладите на малките неща, които правят живота специален. Но празненствата и раздаването на подаръци не са без разходи. Според Националната агенция за приходите, българите харчат над 2 милиарда лева през празничния сезон. Не е нужно да изпадате в дългове, заради празниците. Ето как да избегнете нов дълг и да постигнете истинската цел на празниците.

Прегледайте разходите си за миналата година

Най-добрият метод за управление на разходите и избягване на кредитите е чрез анализ на основните ви разходи. Това означава да видите с какво сте прекарали миналата година, за да разберете как да промените тази цифра и да не взимате кредити през тази година. Ако сте поели дълг за финансиране на миналогодишните разходи за почивки, вероятно тази година ще се озовете в същата ситуация, освен ако не планирате бюджет и не съставите план за разходите си още сега.

Според проучването Коледен барометър на "Фератум Груп" страната ни е била на четвърто място по планирани харчове покрай празниците през 2018 г. Анализът обхвана 19 държави по света, а от тях само Мексико, Бразилия и Румъния са планирали повече средства спрямо разполагаемия доход в съответните страни.

Знайте за какво планирате да харчите и се придържайте към плана. Бюджетът ви трябва да показва с какво сте прекарали миналата година и дали това ви е накарало да вземете кредит. Ако е така, ще трябва да ограничите разходите си тази година, освен ако и сега не можете да покриете неизбежните плащания, без да прибягвате до външни средства.

Определете си конкретна сума за празничните разходи. Трябва да конкретизирате числото, за да покриете бюджета си. Получавате ли коледен бонус? Планирате ли да добавите към бюджета част от вече натрупани спестявания или да създадете допълнителен доход? Планирате ли да се отървете от старите си мебели, да започнете допълнителна почасова работа или да отдадете под наем свободна стая от жилището си? Какъвто и да е източникът, важно е ясно да определите какви пари ще използвате за покриване на разходите за празниците. В противен случай има шанс да вземете заем в последния момент.

Изгответе план за възстановяване. Ако всичките ви планове се провалят, имате нужда от резервна опция. Помислете например дали можете да вземете допълнителни часове на работа или да използвате дебитна карта, която ще ви носи отстъпки при следващи пътувания.

Управлявайте разумно разходите си за тази година

Изготвянето на бюджет за почивка е едно, но да се придържате към него успешно е съвсем друго. Ето няколко полезни съвета за намаляване на разходите в някои основни категории.

Изберете датата на полета, когато цената на билетите е по-ниска. Билетите за Коледа и Нова година могат да бъдат с 50% по-евтини от дните около тях. Например, ако пътувате точно на Коледа може да ви излезе с пет пъти по-евтино спрямо ден по-рано.

През последните дни на ноември и първата седмица на декември е един от най-евтините периоди. Ако имате възможност да направите пътуването си тогава, ще получите и билети с намалена цена.

Възползвайте се от Черния петък и Кибер понеделника максимално. Регистрирайте се за известия и имейли за търговците, които харесвате, за да се възползвате от най-добрите оферти. Обикновено електрониката, технологиите и играчките от второ поколение са най-евтини по време на празниците.

Пазарувайте от сайтове за препродажби, като Ebay, малко след Черния петък и Кибер понеделника. Много хора ще препродават артикулите с отстъпка.

Когато пазарувате онлайн артикули с голяма стойност, изчистете каква е реалната цена на това устройство, излезте от скъпите квартали. Някои търговци на дребно нямат магазини в районите с по-ниски доходи, а там можете да намерите стоки на значително по-ниски цени. Дори 10% отстъпка може да бъде значителна за артикул с висока цена.

Обмислете всяка възможност - някои не си заслужават

Много типове подаръци като електроника и дрехи всъщност са най-евтини в средата на декември. Празничните украси, като коледни елхи и храна, са най-евтини точно преди или в деня на празника.

Празничното пазаруване също е добър повод да се поглезите. Излиза скъпо да летите или наемете хотел около празниците, но може да се отдадете на онлайн пазаруване.

И не забравяйте, че някои от най-хубавите празнични преживявания струват много малко. Печенето на коледни сладки заедно и разходките сред снега са красиви примери за малките неща, които правят празниците незабравими. Когато бюджетът е ограничен, дайте на приятелите и семейството си преживявания, а не предмети. Традициите и малките жестове правят вашето семейство уникално, те са безценни и добър фокус, когато избягвате кредитите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредити | дългове | бюджет | празници | коледно пазаруване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини