Играчките изместиха дрехите в коледното пазаруване на OLX

Близо половината потребители ще похарчат до 200 лева за подаръци по празниците

Снимка: Unsplash
13:49 12.12.2019

74% от потребителите на OLX ще подарят играчки и сувенири за Коледа. Това са и най-предпочитаните стоки за подарък в платформата за обяви, показва вътрешно проучване на компанията сред потребителите, проведено през декември 2019 г.. За сравнение през 2018 г. отговорът на въпроса „Какво най-често подарявате за празниците“ е бил в категорията Мода: дрехи и обувки.

Търсенето по ключови думи в сайта на OLX през последния месец сочи, че най-търсени са PlayStation 4, iPhone X и маратонки Nike.

„Търсенето в категория „Eлектроника“ през ноември 2019 г. нараства с 41%, в сравнение с октомври 2019 г., на модни артикули с 58%, а с 46% се е повишил интересът към предлаганите стоки за дома. Продаващите също са били по-активни и са публикували с 34% повече обяви за телефони, таблети и други устройства, с 32% повече обяви за дрехи и аксесоари, както и с 28% повече обяви за декорации на дома. Очакваме през декември 2019 г. да регистрираме ръст в категориите „Мода“, „Почивки“, „Електроника“, „Дом и градина“, прогнозираха от OLX.

Според проучването относно нагласите на потребителите за празничното пазаруване, почти 80% от запитаните участници планират да купят подаръци само на най-близките си, а 49% ще отделят средства да зарадват до 5 човека от близкото си обкръжение. 48% от респондентите ще отделят до 200 лв. за подаръци. От всички запитани 61% са посочили, че планират да комбинират онлайн пазаруване с ходене по магазините.

Все повече хора (68% през т. г. спрямо 53% от миналата) не планират пътуване по празниците и предпочитат да си стоят вкъщи. Тези, които все пак ще посрещнат празниците далеч от дома, търсят да наемат къщи на село или планина. Последните 3 месеца се отбелязва ръст от 137% в търсенето на селски къщи и 112% в търсенето на варианти за почивки в планината.

Най-предлагани са екскурзиите в чужбина, като средна цена на пакет в категорията за уикенд е 350 лв. Най-предпочитаните СПА дестинации са Банско и с. Баня (Благоевград), за море – районът на Варна, където традиционно от години Св. Константин и Елена е предпочитано място. Къщите за гости в региона на Велико Търново (Еленския Балкан) се затвърждават като най-популярни. Средната цена на пакетите за почивки по Нова година е 622 лева.

Данните на OLX България за миналогодишното коледно пазаруване показват, че през декември 2018 г. е отбелязан много висок ръст (94%) в търсенето на стоки в категория „Играчки“, следвана от „Изкуство и декорация“ (ръст от 64%) и категория „Бижутерия“ (ръст от 53%). Най-голямо покачване на броя нови обяви, пак за същия период, е регистрирано в категориите „Изкуство и декорация“ (23%), „Бижутерия“ (19%) и „Мобилни телефони“ (15%).

За 2018 г. най-желаният подарък за децата са били занимателните и образователни играчки, в сравнение с радиоуправляемите играчки, които държаха първенството за 2017 г. 60% от предлаганите от потребители стоки в категорията са били нови, неизползвани. Много популярни за коледна изненада през 2018 г. са били тротинетките и велосипедите, с близо 9000 търсещи потребители.

Отново за декември 2018 г. най-търсената и предлагана марка телефон за страната е iPhone, следвана от Samsung и Huawei. iPhone е най-търсен от потребители на OLX в София, Samsung в Стара Загора, а Huawei във Варна. Дамските дрехи са най-търсеният моден артикул в София, а дамските обувки в Ямбол.

Велосипедът е бил най-търсеният подарък от категория „Спортни стоки“ за 2018 г., следван от фитнес оборудването и фенските футболни артикули.

Платформата на OLX в България има 2.9 млн. регистрирани потребители, 1.7 млн. ежемесечни уникални потребители, които осъществяват 12 000 сделки всеки ден.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазаруване | играчки | онлайн пазаруване | подаръци | празници | дрехи | OLX

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини