Германският бизнес заплаши Вашингтон заради „Северен поток 2“

В изявление се посочва, че ако санкциите бъдат приети това ще бъде пряк акт на агресия срещу суверенитета на ЕС

Германският бизнес заплаши Вашингтон заради „Северен поток 2“

Снимка: БТА

Борбата на САЩ с мащабните руски енергийни проекти и политическата зависимост на Европа от Русия предизвика изключително негативна реакция в германските бизнес среди.

Преди дни американците одобриха военния бюджет за 2020 г., който включва отделен ред от разпоредби относно санкциите срещу чуждестранни компании, участващи в изграждането на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. За влизането му в сила все още се изисква съгласието на Сената и подписа на президента Доналд Тръмп.

Острата реакция дойде от Източния комитет на германския бизнес (OAOEV). В тяхно изявление се посочва, че „ако тези санкции бъдат приети, това ще бъде пряк акт на агресия срещу суверенитета на Европейския съюз и фатален сигнал за мирните усилия на Париж“.

Според председателя на организацията Оливър Хермес, има всички необходими разрешителни за изграждането на „Северен поток 2“ и са предприети подходящи регулаторни мерки за неговото пускане. „Опитът на САЩ да повлияят на това се разглежда като недружелюбен акт. Това значително ще усложни трансатлантическите отношения, които са изградени на взаимно уважение“, добавя в позицията Хермес.

В съобщението се посочва още, че решението за санкции от страна на САЩ, заедно с ново усложнение в отношенията с Русия, може да доведат до по-високи цени на енергията за европейските потребители. „Пазарите ще отговорят на напрежението както се случи при американските санкции срещу руските производители на алуминий, които бяха обявени през април 2018 г. без консултации с ЕС.“

От организацията смятат, че подобни санкции могат да причинят големи щети на американските проекти в Европа, включително на тези, които се отнасят до втечнен природен газ. „Американците искат да продават втечнен газ в Европа с планове за изграждане на терминали в Германия. Ако засилят натиска с икономически санкции, с очакване да потиснат конкуренцията, ентусиазмът за подобни проекти със САЩ ще изстине“, заключва Хермес.

Предвидените от САЩ санкции са насочени към корабите, полагащи тръбите на двата газопровода и изпълнителните директори на компаниите, участващи в строителството.

Коментари: 0