Какво е хлорохин и лекува ли успешно COVID-19

В Америка вече започват да се запасяват с него, но лекарите не са категорични за ефектите

Снимка: Unsplashed
15:21 20.03.2020
Когато д-р Майк Пелини, лекар и инвеститор в биотехнологии, прочита новините за разпространението на вирус, който причинява симптоми, подобни на пневмония, той решава да държи под ръка лекарство срещу малария, наречено хлорохин. Пелини дори съобщава за това си решение на своите последователи в Twitter в началото на февруари. Но тогава още никой не се вълнува от последствията от COVID-19. 

Месец по-късно изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск предизвика огромен интерес към лекарството, след като заяви, че хлорохинът „може би си струва да се разгледа като потенциално лечение на коронавирус COVID-19, разказва CNBC.

Вчера за хлорохин научиха и в Белия дом. Президентът Доналд Тръмп заяви, че е възложил Администрацията по храните и лекарствата (FDA) да проучи дали хлорохин, който се прилага само по лекарско предписание, трябва да се дава на пациенти с вируса. 

А Bayer, международният производител на лекарства, отбелязва в съобщение за пресата, че ще дари 3 млн. таблетки от лекарството Resochin, или хлорохин фосфат, за американски пациенти. Тръмп посочи и друго съществуващо лекарство - ремдезивир, антивирусно средство, разработено от производителя на лекарства Gilead, което вече се използва в Китай за лечение на COVID-19.

В момента нито едно лекарство не е одобрено от FDA за лечение на коронавирус. Затова е важно „да не се дава невярна надежда“, заяви комисарят на FDA Стивън Хан на ежедневния брифинг за пресата в Белия дом. Но Тръмп ни „помоли да бъдем агресивни“ и „да намерим вълнуващо, животоспасяващо лечение, и ние правим това в FDA“, добави той.

Обещаващи ранни данни

И така, какво е хлорохин и защо се счита за толкова перспективен от научната общност? Лекарството съществува от 40-те години на миналия век и е известно, че като цяло е безопасно и се понася добре в леки до умерени дози, въпреки че може да бъде токсично при високи дози. Използва се за лечение на малария, в допълнение към някои автоимунни разстройства. Предлага се като генерик, което означава, че може да бъде мащабируемо и потенциално достъпно лечение.

"Все още нищо не е окончателно, но хлорохинът е лекарство, използвано повече от 70 години с минимални странични ефекти при скромна дозировка", казва Пелини.

Маларията се причинява от паразит, а не от вирус. Но някои изследвания установяват, че хлорохинът е ефективен при лечение на вирус, който причинява тежък остър респираторен синдром, или SARS, близък роднина на COVID-19. Също така се изучава в изследователски лаборатории по целия свят като начин за облекчаване на симптомите при пациенти с диагноза COVID-19.

"Установено е върху мишки като ефективно лечение на различни вируси", отбелязва д-р Кристиан Олсън, доцент в Харвардското медицинско училище и лекар по вътрешна медицина в Massachusetts General Hospital. 

"Освен това изглежда, че е активен in vitro (чрез експерименти с епруветки) срещу COVID-19."

Някои от ранните данни са обещаващи. Група изследователи във Франция изпитват по-малко токсично производно на лекарството хлорохин, наречено хидроксихлорохин върху няколко десетки пациенти със COVID-19, а ранните доклади от изпитването показват, че лекарството може да помогне да се съкрати времето, в което хората с болестта са инфекциозни.

Поради тези ранни признаци, някои биотехнологични експерти казват, че си струва да се вложи повече в изследването на лекарството.

Липса на конкретни доказателства и много неизвестни

Но все още сме далеч от одобреното лечение за COVID-19 и доказателствата зад хлорохина не са категорични.

Както Бейли посочва, все още няма данни от рандомизирано клинично изпитване, което се счита за златен стандарт, за да се сведе до минимум възможността за пристрастие в откритията. Един от най-големите проблеми, според учените, е, че тестовете не са на сляпо. (Рандомизирано клинично изпитване за тестване на ново лекарство, медицинско изделие или лечение е „сляпо“, ако участникът в изследването не е информиран дали той или тя получава експерименталното лечение или в контролната група.). Ако лекарите имат предварителни познания за интервенцията, това може да повлияе на начина на лечение на пациента. Това въвежда други променливи, които трудно се отделят от ефекта на лекарството.

Необходима е и допълнителна работа, за да се разбере дали лекарството намалява болничното време и смъртността и дали влияе върху използването на вентилация за обдишване. Има и някои големи неизвестни за това кога, как и на кого трябва да се прилага лекарството.

Както Олсън посочва, все още има странични ефекти, като гадене и проблеми със зрението, и остава да се разбере дали лекарството ще се понася добре при много болни пациенти. Освен това, предозирането на лекарството във високи дози може да доведе до сериозни здравословни резултати.

Поради тези пропуски в разбирането, Световната здравна организация заяви миналия месец, че „няма доказателства“ лекарството да е ефективно за лечение на коронавирус.

Като цяло обаче някои биотехнологични експерти казват, че има някаква причина за оптимизъм, че лекарството може да помогне. "Няма да видите квалифицирани медицински специалисти от Китай, Франция и Корея, които да се занимават с това, ако няма нещо", каза Бейли.

Не се запасявайте

Все пак някои лекари, включително д-р Джеймс Уонтък, имат предупреждение за потребителите.

Уонтък казва, че здрави пациенти му се обаждат многократно, за да поискат рецепти за хлорохин, след като са видели туитове от Мъск и други хора за лекарството. Това отнема времето на лекарите да лекуват болните и може да означава, че доставките не стигат за онези, които наистина се нуждаят от това.

А след като Тръмп информира милиони за потенциала на лекарството, това е още по-притеснително.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лекарство | Доналд Тръмп | лечение | Илон Мъск | малария | коронавирус | COVID-19 | хлорохин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини