Китай обяви война на пластмасата

Страната забранява използването на найлонови торбички още до края на годината

Снимка: Unsplash
13:35 20.01.2020
Китай засилва ограниченията върху производството, продажбата и използването на пластмасови изделия за еднократна употреба, заяви държавният оран за планиране, тъй като страната се стреми да се справи с един от най-големите си екологични проблеми.

Големи количества необработени пластмасови отпадъци се заравят в депата или се изхвърлят в реки. 
Организацията на обединените нации определи пластмасите за еднократна употреба като едно от най-големите екологични предизвикателства в света, припомня Евронюз.

Националната комисия за развитие и реформи и Министерството на екологията и околната среда, които обявиха новата политика, заявиха, че пластмасовите торбички ще бъдат забранени във всички големи градове на Китай до края на 2020 г. и във всички градове и села през 2022 г. Пазарите, продаващи пресни продукция, ще бъдат освободена от забраната до 2025 г.

Други артикули като пластмасови прибори от магазини за храна и пластмасови куриерски опаковки също ще бъдат забранени.

До края на 2020 г. ще влезе в сила забрана в ресторантьорския бизнес за използването на сламки за еднократна употреба. До 2025 г. градовете в Китай трябва да намалят потреблението на пластмасови изделия за еднократна употреба в ресторантьорството с 30 процента.

Някои региони и сектори също ще се сблъскат с ограничения върху производството и продажбата на пластмасови изделия, въпреки че все още не е ясно кои географски райони.

Китай също забрани вноса на всички пластмасови отпадъци и използването на медицински пластмасови отпадъци при производството на пластмаса.

Производството и продажбата на пластмасови торби с дебелина под 0,025 мм ще бъде забранено, както и пластмасовото фолио с дебелина по-малко от 0,01 мм за селскостопанска употреба.

Китай вече повишава процента на рециклиране и изгражда десетки бази за „цялостно използване на ресурсите“, за да гарантира, че повече продукти се използват повторно като част от войната на страната срещу отпадъците, допълва Евронюз.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | екология | забрана | пластмаса | найлонови обички

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини