Лек ръст на инфлацията в Турция увеличава шанса за сваляне на лихвите

15:20 03.12.2019

През ноември годишната инфлация в Турция е нараснала с по-малко от очакваното, достигайки 10.56%. Така шансовете другата седмица централната банка да понижи лихвените проценти нарастват, пише Reuters. Сваляне на лихвите най-вероятно ще има въпреки факта, че индексът на потребителските цени се е отдалечил от почти тригодишното дъно.

Миналата година заради валутната криза в Турция, при която лирата изгуби почти половината от стойността си спрямо долара и еврото, инфлацията се повиши сериозно и изстреля нагоре цените на вносните стоки. Впоследствие, тъй като турската икономика показа признаци за възстановяване, през октомври инфлацията се понижи до 8.55% - най-ниското ѝ равнище от декември 2016 г. насам.


Централната банка, която твърди, че валутната ѝ позиция е да остави „разумно“ ниво на водещия лихвен процент, миналата година повиши основната едноседмична репо лихва до 24%, впоследствие я понижи с 10 пр. пункта. заради забавянето в ръста на инфлацията.

Данните за инфлацията през ноември и очакваният ѝ ръст през декември предполагат, че лихвеният процент ще бъде понижен още повече.

„В сравнение с 2019 г. за инфлацията от тук нататък ще бъде по-трудно да се понижава“, коментира Хилми Явас, икономист от анализаторската компания Yatirim Finansman. По думите му централната банка би могла да понижи основния лихвен процент с до 2 пр.п.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инфлация | Турция | лихви | индекс на потребителските цени | турска икономика | лихвени проценти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини