От 1 януари отпада декларирането на покупка или продажба на имот в общината

Столична община ще получава информацията онлайн от Агенцията по вписванията, обяви Фандъкова

Снимка: Economic.bg/Архив
14:20 17.12.2019

От 1 януари отпада задължението на гражданите да декларират покупка или продажба на имот в общината. Информацията за това ще се получава по електронен път от Агенцията по вписванията. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на стратегията на Столичната община за дигиталната трансформация на София, пише „24 часа".

„От години вече имаме връзка с НАП и КАТ. Сега предстои от 1 януари да заработи и връзката ни с Агенцията по вписванията. Благодарение на това хората няма да има нужда да ходят до администрацията, за да декларират новозакупен имот или продаден такъв. Това е губене на време и излишни нерви за хората“, обясни Йорданка Фандъкова. „Това е само конкретен пример за усилията за административна реформа на база дигитализация“, каза още тя.

Основната задача на  стратегията за дигитална трансформация на столицата, която бе представена от столичния кмет Йорданка Фандъкова и новия зам.- кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие Владимир Данаилов, е да се намали административната тежест и да се спести обикаляне на хората по гишетата.

„Увеличаването на е-услугите ще позволи да намалим времето, което сега гражданите и бизнесът прекарват по гишетата. За София средно губим по 5 дни годишно в обикаляне по институции, за да получим някаква услуга. Целта е да намалим това време до 1 ден годишно, а в бъдеще и до 0, тоест да може софиянци да получават услуги от общината през телефона или компютъра си”, обясни Данаилов.

От думите на Фандъкова стана ясно, че общината планира да задели 2 млн. лв. за дигитализация на услугите в столицата. Общинският съвет обаче се надява и на външно финансиране.

За по-голяма част от дейностите се надявам да привлечем външно финансиране“, коментира Йорданка Фандъкова. „Нашата първа задача е да направим по-удобна и по-динамична работата на администрация, за да може хората да няма нужда да ходят на място. Тази година бяха спестени 7 документа за записване в ясли и детски градини“, посочи Фандъкова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | Столична община | Агенция по вписванията

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини