Петролът поевтинява в очакване на среща на ОПЕК

При договаране на ново намаление на производството цената може да достигне 40 долара за барел, според икономисти

Снимка: Pixabay
07:34 01.06.2020
Цените на петрола паднаха с близо 1% в търговията в понеделник сутрин, тъй като търговците са в очакване Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) да порведе среща още тази седмица, за да обсъди дали да продължи рекордното намаляване на производството след края на юни.

Суровият Brent LCOc1 падна с 34 цента до $37,50 за барел в първия ден на търговията по договорите за доставка през август.

Фючърсите на суров CLC1 West Texas Intermediate (WTI) за доставка през юли се търгуват до $35,17 за барел, което е с 32 цента надолу.

Днешният спад идва на фона на най-големите месечни печалби, отчетени през май от Brent и WTI след резките спадове в пика на коронавируса. Ръстовете дойдоха след намаляването на производството на суровината от страните в ОПЕК до най-ниското от две десетилетия. Търсенето обаче се очаква да се възстанови, след като все повече страни облекчаватн мерките за блокиране срещу коронавируса.

„Фокусът е върху ОПЕК +“, казва икономистът от OCBC  Хауи Лий, имайки предвид групировката ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия. ОПЕК+ се договори през април да намали продукцията с безпрецедентните 9,7 милиона барела на ден през май и юни, след като коронавирусната пандемия опустоши търсенето.

„Ако ОПЕК+ излезе с тримесечно удължаване, има вероятност цените да достигнат нивото от 40 долара“, прогнозира Лий.

Все пак напрежението между Съединените щати и Китай натежа на световните финансови пазари, а търговците също следят бунтовете през уикенда, които обхванаха големите градове в САЩ.

Саудитска Арабия предлага да удължи рекордното намаление от май и юни до края на годината, но все още не е спечелила подкрепа от Русия, казаха източници на Reuters.

Алжир, която в момента е председател на ОПЕК, предложи среща за 9-10 юни, докато Русия няма възражения срещата да бъде проведена още на 4 юни.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | цени | производство | среща | спад ОПЕК

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини