Полезни приложения за работа от вкъщи: С технологии срещу COVID-19

Социалната изолация е една от основните мерки срещу разпространението на пандемията

Снимка: Unsplash
България въведе извънредно положение в опит да ограничи разпространението на вируса COVID-19, който два дни по-рано бе обявен за глобална пандемия от Световната здравна организация. Целта на мерките е да се постигне социална изолация в максимална степен. 

Много компании по света – от Великобритания до САЩ, от Япония до Южна Корея – вече преминаха към работен режим от вкъщи. Това направиха Google, Apple, Microsoft, Twitter, Chevron, Salesforce и още куп други. Примерът им постепенно възприемат и фирми в България, чийто брой по всяка вероятност ще се увеличи предвид новата ситуация в страната. 

Благодарение на дигитализацията работата от вкъщи в днешно време е възможна за все повече професии. За някои това вече е наложена практика, но за други стъпката е новост. Затова и основният въпрос е как човек да запази своята производителност и ефективност.

Комуникация 

Ключът към успеха при работа от вкъщи е добрата комуникация. Повечето хора са в близост до мениджъра си постоянно и не обръщат внимание на ползите от непосредственото общуване. Задачи се дават постоянно и понякога между другото. Но сега, когато хората не са на едно и също място, тази добре смазана машина може да започне да поддава.

Добра идея е в началото на работния ден да бъдат изяснени целите и задачите пред екипите, а в края също да се приключва с виртуална среща. За това има най-различни дигитални инструменти, които могат да помогнат – чат приложението Slac или приложението за видео конференции Zoom. За някои са достатъчни и добре известните Skype или Facebook Messenger.

Работа върши и Google Hangouts Meet, като от компанията производител улесняват достъпа до премиум видео версията на приложението, именно заради COVID-19.

Ефективност 

Както вече стана ясно, у дома човек може да загуби концентрация и съответно своята ефективност много по-лесно. Затова има и приложения, които помагат тъкмо за това.

Toggl е едно от тях. Приложението позволява на човек да проследява времето си за изпълнение на дадена задача. Захване ли се с нещо конкретно, трябва само да въведе наименование и да натисни старт. Софтуерът запомня и следващия път, когато отново извършвате същата задача, той автоматично предлага опция за време, за което да я свършите. Нещата може да се групират по проекти, има и възможност за използване на тагове. След това са налични различни отчети и анализи.

Полезни приложения 

Anydesk – приложението помага за отдалечена връзка към други системи.

Dropbox, Google Drive, We Transfer са приложенията за лесно споделяне на файлове.

Hypersay – платформа за интерактивни презентации на живо.

Notion – приложение за колаборативна работа, което помага за запис на данни, сортиране на задачи, съхраняване на корпоративна информация и пр.

Airtable – хибрид между електронни таблици и бази данни.

Още предложения може да разгледате тук.

Изолацията също е проблем 

Слабата ефективност при работа от вкъщи може да дойде и заради чувството на изолация и самота. Проучване от 2019 г. на агенция Buffer сред 2500 служители, практикуващи работа от вкъщи, показва, че самотата е второто най-често предизвикателство за тях. За проблема алармират 19% от анкетираните. 

А самотата може да накара хората да се чувстват по-малко мотивирани и по-малко продуктивни. Ето защо експертите призовават за редовна комуникация между колегите. „Най-добрите отдалечени служители се свързват редовно с колегите и мениджърите“, коментира Сара Сътън, изпълнителен директор и основател на FlexJobs, цитирана от BBC. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: вирус | приложения | болест | работа от вкъщи | коронавирус | пандемия | карантина | COVID-19

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини