Ангелкова обясни за кои държави туристите могат да си върнат цялата сума

Ресорният министър подкрепи бранша в исканията му за отстъпки в сектора заради разпространението на пандемията

Ангелкова обясни за кои държави туристите могат да си върнат цялата сума

Снимка: Economic.bg/Архив

Туристите, които са имали резервирани екскурзии чрез туроператор до Италия, Испания, Германия, Франция и Румъния, могат да поискат пълно възстановяване на платената сума. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг в парламента.

„Очакваме конкретни указания по отношение на разпространението в целия ЕС. Към момента за всички тези пътувания, свързани с цялата територия на Италия, Испания, Германия, Франция, Румъния, е възможно да поискат към днешна дата възстановяване на цялата сума“, каза още Ангелкова по време на днешното си изявление пред журналисти.

„Направили сме запитване до ЕК. Имахме среща на работната група „Конкурентоспособност и растеж“, така че да се тълкува чл. 89 от нашия Закон за туризма, който е свързан с прилагане на директивата за пакетните пътувания относно анулирането и възстановяването на цялата сума на тези потребители, които са си платили съответното пътуване“, обяви Ангелкова, цитирана от „Фокус“.

По думите ѝ тази седмица ЕК трябва да изпрати разяснение относно това кои държави са опасни за пътуване, тъй като пандемията обхваща много сериозен брой държави и територии. Тогава ще стане ясно как да се прилага разпоредбата, каза още ресорният министър. 

Въпросният член от закона се тълкува вече почти месец. Припомняме, че в края на месец февруари, когато стана ясно, че има първи случаи на коронавирус в Италия и множество авиокомпании отмениха пътуванията вследствие на което пропаднаха десетки екскурзии на българи. Министър Ангелкова на извънреден брифинг обяви, че започва дефиниране на понятието форсмажорно обстоятелство. Тоест кога може да се върне цялата сума платена от туристите за пакетни екскурзии (чрез туроператор).

По повод опасенията на бранша, че се очакват масови фалити и провал на летния сезон, министър Николина Ангелкова изрази пълна подкрепа и готовност за съдействие.

„Секторът в момента се намира в изключително тежко положение. Буквално в рамките на десетина дни назад се започна изключително сериозна отмяна на резервациите. Разбирам сектора, но от друга страна виждате какво е положението в страната. Виждате, че правителството, парламента, правим всичко възможно така че максимално да се борим с разпространението на вируса“, допълни още Ангелкова.

„Разбираме, че не само сектор туризъм, транспорт и свързаните сектори са в изключително тежка ситуация. В непрекъснат диалог съм с представители на бранша. Още от началото на месеца, с оглед на мерките също така съм в непрекъснат диалог с моите колеги министри на туризма“, каза още тя.

Коментари: 0