Предприемачът и философията на естественото здраве

Иван Лесев не спира да експериментира и да създава нови продукти и производства

Снимка: Личен архив

Предприемач с изключително разнообразен бизнес – така определят Иван Лесев и в това няма преувеличение. И наистина, никое негово постижение не е връх, на който трайно да остане. Човек с неспокоен дух, той не спира да експериментира и да създава новости. Не се бои да направи рязък завой и неведнъж го е правил.

Обрат

Преди 14 години Лесев започва да боледува, минава през много критични състояния, докато година и половина по-късно се оказва в реанимацията. Оживява след  пълния срив на организма и започва да търси решение на проблема. Преценява, че е време сам да открие своя лек. Пътува до Китай, Австралия, Бразилия, Унгария, Русия, Тибет… При срещите с много холистични лекари и научни работници се убеждава, че всъщност отдалечаването на човека от природата рефлектира в появата на тежки заболявания. Така започва неговото „завръщане” към себе си. След като стабилизира здравето си, прави рязък обрат в кариерата си – напуска „STS Холдинг”, където е съосновател и управляващ партньор, и се заема с пренасянето в България на някои от изпитаните технологии за добро здраве. Прави медицински център в родния си град Габрово, после го пренася в Кюстендил. Преди четири години го закрива и се заема с производството на здравословни хранителни добавки, подпомаган от учени, които имат постижения в намирането и прилагането на методи за възстановяването на здравето. С натрупания опит и знания се хвърля да създава здравословни продукти, регистрира и подходящи за тях търговски марки. Така се появява „Медбио+” и пробиотичните хранителни добавки за бебета, деца и възрастни, капките за нос, добавките за стави... Скоро ще излязат и други разработки, с които отново са ангажирани водещи учени.

Ноу-хау от Армения

Един от големите проекти на Иван Лесев е направата на първото ацидофилно мляко в България с бактерията Lactobacillus acidophilus щам 317/402. То носи марката „Нарине” и е естествен пробиотик. Получено е в резултат на задълбочени изследвания на различните щамове на ацидофилната бактерия, проведени през 60- и 70-те години на ХХ век в Института по микробиология към Арменската академия на науките. Ацидофилна, защото обича да живее в кисела среда. Водеща фигура в тези изследвания е проф. Левон Ерзинкян, а Нарине е името на неговата внучка. В детските й години точно с този щам била излекувана от тежка дисбактериоза. Повече от година ацидофилното мляко „Нарине” се произвежда в партньорство с фирма „Елви”, като щамовете са внесени от Армения, а в микробиологичната лаборатория на Лесев се приготвя закваската. „Нарине” бързо получи признание и е носител на златен медал от изложението „Светът на млякото - 2018”.

Който се учи, ще сполучи

„Цял живот не спирам да уча и да създавам нови неща. Имам две висши образования – инженер и финансист. Започвам втора докторантура, която този път ще е в сферата на медицината. В развитието ми като професионалист се наложи да стана организатор на производствени процеси, трябваше да уча химия, за да познавам и да контролирам технологичните процеси. Известно време управлявах машиностроително предприятие, навлязох и в производството на козметика, после създадох медицински център и хотели, сега произвеждам здравословни продукти. Моята философия е, че никой не се е родил научен, знанието винаги може да бъде придобито, стига да си мотивиран за това. В ерата на свръхинформацията въпросът е как да отсеем зърното от плявата”, казва Иван Лесев.

Предприемач

С много опит зад гърба си, той твърди: Няма еднозначен отговор как се става предприемач. Трябва да имаш идея какво искаш да правиш и да се убедиш, че ще намериш сили да доведеш практическата й реализация до успешен край. Ако човек не мечтае и не търси решения, ако не е готов да трупа опит дори с цената на провала, той няма да постигне голяма цел. Най-лесно е да се откажеш. Сигурният път да постигнеш успех обаче е като опиташ още веднъж и още веднъж... Когато Едисон изобретил електрическата крушка, го попитали какво е чувството да се провалиш над 1000 пъти, преди да успееш. Той отвърнал, че това не са 1000 провала, а 1000 стъпки към изобретяването на електрическата крушка.

Рискувач

Предприемачът трябва да е упорит, да има знания, да е рискувач, но да е разумен и да не предприема риск, който не може да си позволи. Правил съм много експерименти, поемал съм много рискове. С колегите ми от „STS Холдинг” имахме късмета да попаднем във време, което рядко се случва. Когато започна голямата промяна и преходът към пазарна икономика, ние бяхме на идеалната възраст – около 30 години, с необходимото образование, знания и хъс. Смяната на системата отвори много възможности. Уважавам съдружията, тъй като щом правилните хора се съюзят за обща кауза, това много улеснява нещата. След като заедно постигнахме големи успехи, се изправих пред други предизвикателства и пътищата ни се разделиха – разказва още Иван Лесев. Той не се бои да започва отначало, за него липсата на опит не е спирачка. В широкото „ветрило” от дейности, което е разтворил, е и приключенски парк „Незабравка” с хотел. С негови усилия то се превръща в привлекателно място за гости от цяла България и в идеалното място за зелени училища.

Накъде

Иван Лесев продължава напред. Габрово си остава пристан за реализиране на предприемаческите му амбиции. Когато има колебания, Уинстън Чърчил и Томас Едисон стават негови съветници, тъй като на видно място в кабинета си държи техни сентенции. Успехът е да вървиш от провал към провал, без да губиш ентусиазъм, окуражава го Чърчил. Едисон пък му дава свобода на решенията с думите, че когато животът ни повали, сами избираме дали да станем.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 93 на сп. "Икономика"


Етикети: Нарине | Иван Лесев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ