Дизайните за 3D принтиране – нова екосистема за милиарди

С 3D принтер можем да създадем лесно почти всичко около нас

Дизайните за 3D принтиране – нова екосистема за милиарди

Снимка: Pixabay

2399 ~ 4 мин. четене
Автор: Александър Александров

През последните години информационните технологии промениха света до неузнаваемост и няма да е пресилено ако кажем, че днес едва ли има бранш, който да не е повлиян от тях. Компании като Google, Facebook, YouTube и Netflix изцяло предефинираха начина, по който създаваме, съхраняваме и споделяме информация и разнообразно друго съдържание.

А със започването на т.нар. четвърта индустриална революция технологиите са на път да внесат подобна промяна и във физическия свят около нас, засягайки реалните предмети, сгради, машини и инфраструктура. Един от дигиталните сегменти, които ще играят важна роля в този процес, е 3D принтирането - или с други думи – изработването на предмети чрез наслагването на материал слой по слой чрез машина, наречена 3D принтер. Както вече сме писали в сп. Икономика, този подход има огромен потенциал когато става въпрос за изработката на продукти в малки серии или дори единични бройки.

Какво можем да направим

По този начин можем сами да създаваме редица предмети, необходими в ежедневието ни – от чинии, вилици, лъжици и други домакински пособия, през бижута, играчки, разнообразни инструменти за дома или градината, до резервни части и по-сложни уреди и прототипи за различни индустрии. Чрез някои по-комплексни 3D принтери днес могат да се създават дори хранителни продукти от тесто или шоколад, музикални инструменти, напълно функционални лодки, цели сгради и дори ... човешки органи. И ако за тях трябват специално и изключително скъпи машини, то за повечето предмети от бита е необходим обикновен триизмерен принтер, каквито дори и в България вече има стотици.

Предимствата

от 3D принтирането са огромни. То е много по-изгодно за потребителите, защото получават съответните артикули точно когато им потрябват и при това – на много по-ниска цена. По-екологично е, защото елиминира транспортирането на стоките и освен това един предмет се произвежда точно когато е необходим, вместо той да бъде създаден в милиони бройки, които да залежават в складове и контейнери по целия свят. За бизнеса това създава нови модели за продажби, поддръжка и намаляване на складовите наличности.

Всичко това е прекрасно, но може да се осъществи при едно условие – ако са на лице нужните дизайн модели, от които да бъдат 3D принтирани съответните продукти. Причината е, че за да се отпечата даден предмет, трябва да разполагаме с негов триизмерен модел, който да заредим като файл в принтера и от който машината да пресъздаде истинския обект. Тази необходимост създава огромни възможности за развитие на нови бизнеси, които да гарантират наличието на достатъчно модели за принтиране. Днес вече има сайтове, от които могат да се теглят безплатни дизайнерски модели за 3D печат. С масовото навлизане на този метод за производство обаче потребителите ще имат нужда от все по-разнообразни и по-комплексни модели, които да отговорят на нуждите им. А това ще позволи появата на нови стартъпи и бизнес модели.

Нови кариерни възможности

Всичко това означава, че ще има все по-голяма нужда от специалисти по 3D дизайн, които да изработват модели за принтиране. Те ще могат както да работят за други компании, нуждаещи се от модели за своите прототипи или продукти, така и сами да създават свое портфолио от дизайни за 3D печат, които да продават онлайн.

Разработка на нови софтуерни продукти за 3D моделиране

Ще се появят и възможности за софтуерни компании, които могат да създадат по-удобни и по-лесни за използване инструменти за изработка на 3D модели. Към момента може би най-популярният такъв софтуер е Tinkercad на компанията Autodesk. Той е безплатен, уеб базиран, много лесен за употреба и разполага с множество предварително зададени форми и фигури. С по-широкото навлизане на триизмерния печат обаче ще се отвори място и за други играчи. В много технологични сегменти голямата промяна настъпва, когато се появяват достатъчно лесни и достъпни за масовия потребител инструменти – каквито са например отворената платформа WordPress за сайтове или OpenCart за онлайн магазини. Така че е възможно е и при моделите за 3D принтиране да видим нови играчи.

Онлайн платформи за продажба и споделяне на модели

Най-важният елемент от тази нова екосистема ще са онлайн магазините (marketplace), в които създателите на дизайни ще могат да ги продават или споделят безплатно с аудиторията. Към момента сред най-популярните такива сайтове са Cults3d.com, Turbosquid.com, Cgtrader.com и др., но очакванията са сегментът тепърва да се развива и да се появяват все повече marketplace сайтове.

Нови възможности за креативните професии

Дизайнерите, творците и занаятчиите имат възможност да създават нови уникални творения под формата на виртуални модели за 3D принтиране, които не са съществували до сега в реалния свят. Производителите на традиционни продукти пък ще могат да изберат да публикуват някои свои артикули направо като платени модели за 3D принтиране, вместо да ги произвеждат и дистрибутират по традиционния начин. По този начин те имат възможност от сега да се позиционират в един бранш, който тепърва ще увеличава своята популярност и да са в по-изгодна позиция, когато той започне да предефинира производството. Все пак с уговорката, че не всеки вид производство някога ще бъде заместено от 3D печата и традиционният модел във фабриките ще продължава да бъде по-изгоден или по-подходящ за големи бройки продукти или за определени сегменти.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg