Приключва добивът на газ в петте най-големи находища в Украйна

Киев инвестира сериозни средства в търсенето и разработването на нови

Приключва добивът на газ в петте най-големи находища в Украйна

Снимка: Укргазвидобування

3239 ~ 1 мин. четене

Приключва добивът на природен газ от петте най-големи находища на Украйна. Това става ясно от съобщение на най-голямата газодобивна компания в Централна и Източна Европа – „Укргазвидобування”, част от „Нафтогаз”, публикувано във Facebook. Става въпрос за „значително изтощаване на находищата“ Шебелинское (89%), Западно-Крестищенское (90%), Яблуновское (79%), Ефремовское (82%) и Мелеховское (82%), се посочва в информацията, цитирана от „Нефть и капитал”.

Поради това „Укргазвидобування” инвестира изключително много в търсенето и проучването на нови ресурси, които да ѝ позволят да компенсира спадането на добива от петте находища. През 2019 г. компанията е успяла да открие три нови находища с общо около 2.15 млрд. куб. м доказани запаси, като се подготвя от началото на пролетта да сондира находища, от които се очаква да добие още около 17.7 млрд. куб. м природен газ, посочват от „Укргазвидобування”.

Припомняме, че през декември 2017 г. тогавашният министър-председател на Украйна Владимир Гройсман обеща страната да се откаже от вноса на газ, като го замени с увеличение на собствения добив. Последните данни за изчерпването на петте най-големи газови находища обаче явно ще попречат на това.

Коментари: 0