Петкова изненадващо поиска от инвеститорите да потвърдят интереса си към АЕЦ „Белене“

Днес е крайният срок за изпращане на потвърдителните писма за обвързващи оферти, обяви енергийният министър

Петкова изненадващо поиска от инвеститорите да потвърдят интереса си към АЕЦ „Белене“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2696 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

До края на днешния ден компаниите, желаещи да участват в изграждането на АЕЦ „Белене“, трябва да подадат заявления за обвързващи оферти в Министерство на енергетиката. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарен контрол днес.

„Съгласно процедурата до края на днешния ден е срокът за заявления за подаване на обвързващи оферти. Интересът е голям и това е гаранция и надежда, че проектът ще бъде реализиран“, заяви тя.

По информация на Economic.bg преди седмица Министерство на енергетиката е изпратило писмо до компаниите, заявили до момента необвързващ интерес към изграждането на ядрената централа, с което е дало срок 31 януари да изпратят потвърждение, че до месец май ще изпратят обвързваща оферта за участие в проекта. Официално, според процедурата, самите обвързващи оферти на поканените кандидати трябва да бъдат подадени до 31 май 2020 г. Тогава те трябва да съдържат конкретни цени за строежа на АЕЦ „Белене“, финансов модел и осигурени средства за изграждането от банки, с които ще си партнират инвеститорите, както и срокове за въвеждане в експлоатация на атомната централа.

В процедурата за стратегически инвеститор за проекта не е записан срокът 31 януари за подаване на подобни заявления, но в нея е записано, че българската страна има право да променя съдържанието ѝ и сроковете в нея, от което тя очевидно се е възползвала, изисквайки тази документация от компаниите. 

Припомняме, че потенциалните инвеститори в проекта по формата 3+2 са държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията си „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидро-атомна корпорация (KHNP), другите две компании от Франция и САЩ са за доставка на ядрено оборудване.

Петкова днес коментира и липсата на лиценз на АЕЦ „Белене“, който по думите ѝ е много важен елемент при преговорите с инвеститорите. Тя не можа да отговори на въпроса на депутата от БСП Иво Христов защо до момента лицензът все още не е издаден и има забавяне.

„Това е процес, който продължава и трябва да бъде довършен“, каза ресорният министър, без да конкретизира защо макар и важен за преговорите лицензът все още не е издаден от Агенцията за ядрено регулиране.

„Въпросът, който поставяте е актуален с оглед на това, че в настоящия момент е в ход процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“. Интересът към реализацията на този проект от едни от световните лидери в областта на ядрената енергетика е наистина голям. Темата, свързана с довършването на процедурата по лицензиране на проекта е важна за нас, важна е и за инвеститорите. За нас е важна,защото ще ни даде много по-голяма тежест и възможност в хода на преговорите да отстояваме един по-голям процент на участие в този проект. От друга страна ще даде възможност на инвеститорите да бъдат сигурни и да имат яснота по отношение на това, което ще се реализира. Така че този процес наистина е необратим и е много важен да се случи“, заяви още министърът. 

Коментари: 0