Наредба Н-18 влиза в сила от 1 август

Удълженият с шест месеца срок за влизане в сила на промените беше обнародван в държавен вестник

Наредба Н-18 влиза в сила от 1 август

Снимка: Pixabay

Промените в Наредба Н-18 за касовите апарати са отложени официално с шест месеца. Новите дати са обнародвани в Държавен вестник днес – последният възможен ден, след който щяха да започнат да действат. До удължаването се стигна след заплаха от протести от страна на туристическия бранш, въпреки че дълго време и правителството, и НАП бяха категорични, че удължаване няма да има.

Така лицата, регистриращи и отчитащи продажбите с Интегрирани автоматизирани система за управление на търговската дейност (ИАСУТД), трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба в срок до 31 юли 2020 г. Тези, които извършват сервизно обслужване и ремонт, трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба в същия срок.

При разговорите между правителството и туристическия бранш беше постигнато споразумение първите три месеца от новото отлагане да бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.

През следващите седмици трябва да се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и прилагането на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, тъй като опасенията на бизнеса, свързани с прилагането на наредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за тази крайна мярка.

Коментари: 0