Путин заплаши, че „Турски поток“ може да заобиколи България

Според руския президент страната ни умишлено бави проекта

Снимка: БТА
16:28 04.12.2019

Русия може да намери друг маршрут за доставките на газ през „Турски поток“ към европейските страни заради забавянето на изграждането на проекта в страната ни. Това заяви руският президент Владимир Путин днес по време на срещата си със сръбския президент Александър Вучич.

„Ще видим как този проект ще продължи да се изпълнява на територията на България. Ако българите не искат, ще намерим други начини да реализираме възможностите си през южната част на Европа“, подчерта той.

„Въпреки многократните уверения и въпреки многократните искания към руската страна да осигури доставката на руски газ през Турция за България, виждаме, че българската страна, колкото и тъжно или странно да звучи, умишлено забавя изпълнението на проекта на своята територия. Искам да кажа това пряко и публично“, каза Путин.

Според него, след осуетяването на „Южен поток“, българското ръководство е поискало на всяка цена да реализира проекта. "Но тук, очевидно, под натиск отвън, проектът все още е неуспешен“, добави той.

Припомняме, че строителството на газопровода у нас започна в края на октомври тази година. Тогава стана ясно, че строежа ще върви с пълна сила и по думите на премиера Бойко Борисов се доставят „всеки ден 25 вагона и 60-70 тира с тръби“. 

За началото на проекта у нас държавното дружество „Булгартрансгаз“ вече взе заем от 200 млн. евро от няколко банки. Парите са за авансови плащания към компаниите, ангажирани с реализацията на проекта - обединение „Консорциум Аркад“, както и ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“.

Общата сума на строителството през България е 2.15 млрд. лв. Според договора с „Аркад“ се предвижда в срок от 250 дни да бъде изградена нужната инфраструктура за пренос на руски газ от Турция до Сърбия през България.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | газ | доставка | Владимир Путин | Турски поток | Александър Вучич

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини