Спестяване всеки ден vs. отделяне на голяма сума месечно

Хората са четири пъти по-склонни да спестяват всеки ден, вместо да отделят голяма сума всеки месец, показва проучване

Снимка: Pixabay
18:00 14.03.2020

Хората са четири пъти по-склонни да започнат да спестяват, ако се съсредоточат върху отделяне на 5 долара всеки ден вместо по 150$ месечно. Въпреки че крайният резултат е един и същ, показва проучване на учените от Калифорнийския университет Шломо Бенарци и Хал Хершфийлд, съвместно със Стивън Шу от университета в Лондон, пише CNBC.

Според изследователите причината за тези резултати е фактът, че хората са по-склонни да разглеждат по-големите месечни спестявания като невъзможни за разлика от дневните. Да „загубиш“ 5 долара е по-привлекателно, защото звучи някак по-малко. „Загубата“ на 150 долара е доста по-болезнена чисто на психологическо ниво.

Пестенето на малки суми всеки ден може е добра тактика за събиране на пари, които да се използват за по-голяма инвестиция в бъдеще или при непредвидени разходи. Експерти съветват да внимавате при спестявания или инвестиции. Защото най-важното е да следите редовно салдата на банковата си сметка, за да не превишават нейните салда, когато отделяте пари от нея.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пари | спестявания | месец

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини