Великобритания забрани добива на шистов газ чрез фракинг

Забраната влиза в сила от днес

Снимка: pixabay
15:30 02.11.2019

Великобритания налага мораториум върху добива на газ чрез фракинг (хидравлично разбиване), съобщава The Guardian. Забраната влиза в сила от днес, а причина за решението е посочен рискът от „недопустими последици“ за местното население чрез предизвикване на земни трусове при използването на този метод.

Досега правителството на Борис Джонсън подкрепяше добива на шистов газ, като една от мерките за намаляване на зависимостта на страната от внос на природен газ, който служи за отопление на около 80% от британските домакинства, допълва Reuters. Природозащитниците обаче отдавна се противопоставиха на метода фракинг. Според тях  това противоречи с обещанието на Великобритания да постигне нулеви въглеродни емисии до 2020 г. Наложеният днес мораториум, който представлява и промяна на политиката на правителството, се обяснява и с приближаването на новите парламентарни избори на 12 декември, за които се подготвя Джонсън, отбелязва изданието.

„Мораториумът ще остане в сила, докато не се появят нови убедителни доказателства за безопасността на този метод“, се казва в съобщението на правителството.

По-рано имаше съобщения за земетресения в районите на находищата за добив на шистов газ в английското графство Ланкашир. „След проучването на отчета за сеизмичната активност наскоро на управлението за нефт и газ, ясно е, че не може да изключим неприемливо въздействие в бъдеще. По тази причина стигнах до извода, че трябва незабавно да въведем мораториум върху фракинга в Англия”, заяви министърът по въпросите на бизнеса, енергетиката и индустрията Андреа Линдсо.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | забрана | шистов газ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини