Всички кандидати потвърдиха, че искат да строят АЕЦ „Белене“

Корейската хидро-ядрена корпорация е задала уточняващи въпроси с цел окончателно взимане на решение

17:50 31.01.2020

И трите големи потенциални инвеститора в АЕЦ „Белене“ писмено потвърдиха, че през месец май 2020 г. ще подадат обвързващи оферти за по-нататъшното участие в процедурата. Това става ясно от съобщение на Министерство на енергетиката.

Фирмите от „краткия списък“ са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), „Атоменергопром“ АД, част от „Росатом“ и Корейската хидро-ядрена корпорация. Другите две компании френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“ ще подадат обвързващи оферти като доставчици на оборудване за централата, а не като стратегически инвеститори. Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта се предвижда да бъде 31 май 2020 г.

От ресорното министерство обясняват, че Корейската хидро-ядрена корпорация е задала уточняващи въпроси към процедурата с цел взимане на окончателно решение от тяхна страна.

Компаниите ще бъдат поканени да подпишат споразумение за конфиденциалност и ще им бъде предоставен информационният меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в „Национална електрическа компания“ ЕАД, съдържаща информация по проекта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кандидати | АЕЦ Белене | инвеститори | Росатом | фраматом

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини