Започва строителството на сградата за българския суперкомпютър

На машината се възлагат големи надежди, че ще помогне за научното и икономическо развитие

09:58 02.07.2020
Днес в София Тех Парк ще бъде направена символична първа копка на сградата, в която ще бъде поместен българският суперкомпютър, част от Европейската мрежа EuroHPC. Страната ни успя да се пребори да стане домакин на една от осемте нови високопроизводителни машини в Европейския съюз, като надеждите са, че това ще ни позиционира по-добре в новата цифрова реалност и ще помогне за привличането на чуждестранни инвеститори.

Проектът се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД. Той е на обща стойност 18 млн. евро, 12 млн. евро от които се дават от българското правителство.

Суперкомпютърът в София ще е един от 5-те petascale машини, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени 3 pre-exascale и 5 petascale машини.

Целта на суперкомпютъра е да помогне за повишаването на конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот.

Капацитетът на машината може да бъде използвана в много приложни области на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво.

Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания. Системата ще бъде оптимизирана за работа в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, микроелектроника и др.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | суперкомпютър | център | София Тех парк | осем държави