По 1000 души се регистрират в бюрата по труда всеки ден

Мярката „60/40“ може да бъде удължена до края на годината, каза социалният министър Деница Сачева

По 1000 души се регистрират в бюрата по труда всеки ден

Снимка: Economic.bg/Архив

Броят на безработните, които се регистрират в бюрата по труда в последната седмица, е намалял значително – до около 1000 души на ден. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за Nova. Тя е категорична, че „заслугата“ за това е на мярката „60/40“.

Вчера, по време на заседанието на Министерския съвет, министър Сачева се похвали, че схемата, която действа от средата на април, е спасила работните места на 150 хил. души. Други данни, които изнесе тогава Сачева показаха, че по нея са изплатени 130 млн. лв. Т.е средно за два месеца и половина хората в затруднено положение са получили от държавата по тази програма по-малко от 870 лв. Тези средства би трябвало да покриват 60% от брутното възнаграждение на хората, които са били пратени в принудителен отпуск.

„Всичките ни усилия са фокусирани върху подкрепата на заетостта. Ще продължим да предлагаме нови мерки. Имаме готовност да удължим и 60/40 до края на годината”, каза още Сачева. Тя допълни, че в момента се водят се разговори и за отпускането на за допълнителни средства от Европейската комисия.

Вчера мярката беше удължена до септември, като беше модифицирана, за да подкрепи повече определени сектори – туризма и транспорта.

„Говорим за запазване на почти 300 000 работни места. Поставили сме си за цел да задържим безработица до ниво от 6.5% в края на годината”, поясни министърът.

Коментари: 0