Доставките на LNG за Европа затихват след над 2 години растеж

Ограничителните мерки във връзка с пандемията COVID-19 предизвикаха рязък спад в търсенето, на което производителите нямаха време да реагират бързо

Доставките на LNG за Европа затихват след над 2 години растеж
1044 ~ 1 мин. четене

Европа с развитата си подземна система за съхранение на газ се превърна в убежище за излишък на втечнен природен газ (LNG) по целия свят, което предизвика апокалипсис на пазара през май и доведе до колапс на цените до 35 долара за хиляда кубически метра. Но през юни ситуацията започна да се подобрява, пише „Интерфакс“. LNG започна да търси други пазари, а цената вече започна да се повишава.

Доставката на втечнен природен газ на европейския пазар през юни 2020 г. намалява в сравнение с юни 2019 г. (с 11%), според информационната платформа Gas Infrastructure Europe. Преди това доставките за втечнен природен газ за Европа нарастват през годината непрекъснато от март 2018 г. (т.е. почти две години и половина). Ограничителните мерки във връзка с пандемията COVID-19 предизвикаха рязък спад в търсенето, на което производителите нямаха време да реагират бързо.

Въпреки че европейските складове за газ са рекордно запълнени (80% към последната дата на отчитане) след рекордно топла зима, те все още имат място - 21 милиарда кубически метра до 100% запълване и тези капацитети могат да бъдат място за поставяне на тези обеми, които изведнъж загубиха купувачи.

Доставките на втечнен природен газ за всички страни от континентална северозападна Европа са намалени: с 32% за Белгия, с 57% за Франция, Холандия (със 74%). Холандската платформа TTF определя ценовите тенденции не само в Европа, но и в света.

Доставките на втечнен природен газ за Гърция през юни са се увеличили с 38% (България също получава гориво през нея).

Подкрепи Economic.bg