Защо програмата на Джонсън е „най-радикалната“

Встрани от задачата Brexit да бъде осъществен, премиерът е напът да сблъска парламента и съдебната система

Британският премиер Борис Джонсън (отляво) и досегашният лидер на опозииционната Лейбъристка партия Джереми Корбин се появиха заедно за тронното слово на кралица Елизабет ІІ
Британският премиер Борис Джонсън (отляво) и досегашният лидер на опозииционната Лейбъристка партия Джереми Корбин се появиха заедно за тронното слово на кралица Елизабет ІІ
Снимка: БТА
Днес кралица Елизабет ІІ произнесе тронното си слово (т.нар. „Реч на кралицата“), в което представи програмата на новия кабинет след парламентарните избори преди седмица. Самият премиер Борис Джонсън определи програмата си като „най-радикалната“ от поколение насам (~22 години) след „сеизмичната“ му победа на изборите миналата седмица.

Макар кралицата да определи осъществяването на Brexit до 31 януари като приоритет №1 на новия кабинет, това далеч не е най-интересното в програмата на Джонсън. Bloomberg посочва, че в нея са заложени редица други важни задачи, включително обещаните преди изборите по-големи разходи за здравеопазване, развитие на инфраструктурата и преразглеждане на отношенията между правителството и съдилищата.

Една от най-радикалните идеи, които потенциално ще се сблъскат с най-голямо противопоставяне, е тази да бъде отменен законът, който определя датите парламентарните избори във Великобритания (следващите трябва да са през 2024 г.). Вместо това Джонсън иска датата на следващия вот да бъде определена от него.

„Милиони хора, много от които никога преди не са гласували за Консервативната партия, гласуваха доверие на това правителство и гласуваха единодушно за нас да придвижим тази страна напред и да донесем промяна. Няма време за губене“, написа Джонсън в своето представяне, изказано в речта на кралицата. „Нашата първа задача е да изпълним Brexit и ние ще напуснем ЕС до края на януари“, добави той.

Джонсън, който също така обеща да предприеме действия спрямо имиграцията към Великобритания и по-строги присъди за нелегалните мигранти, се стреми да работи бързо, за да затвърди подкрепата към себе си от страна на британците, които досега традиционно са гласували за опозиционната Лейбъристка партия. Неговата управленска програма сега е пълна с обещания, които той даде, за да си осигури гласове от обикновено опозиционно настроените области на Обединеното кралство.

Предизборни обещания

Заедно със закон с цел по-голямо финансиране за британската Национална здравна служба (NHS) и ангажимент да се наемат повече полицейски служители, Джонсън също така направи политически обещания за безплатен паркинг до болниците и за по-бързо прибиране на хората от почивка в случай на фалит на туристическа компания.

Британският премиер освен това опитва да прокара потенциално радикални конституционни реформи. След като противниците на Brexit  успешно се обърнаха към Върховния съд на Обединеното кралство, за да блокират плановете на Джонсън за излизане от ЕС, сега той ще започне преразглеждане на отношенията между управляващите институции. Така се заформя битка между съдебната система и парламента относно британската конституция.

„Ще създадем Комисия по конституционните, демократическите и правните въпроси, която да обмисли отношенията между правителството, парламента и съдилищата, която да проучи дали клаузите в нашата конституция работят за всички“, гласи още програмата на британското правителство. Документът също предвижда приемане на законодателство, което да подкрепи позицията на Великобритания като център за финансови услуги. Законите ще гарантират, че страната спазва регулаторните стандарти и остава отворена към международните пазари след напускането си на ЕС.

Brexit да бъде финализиран

Малко след тронното слово на кралица Елизабет ІІ правителството обяви, че веднага щом на 31 януари Великобритания напусне ЕС, Министерството по въпросите за излизането от Блока ще бъде затворено. Администрацията на Джонсън също така планира да спре да използва думата „Brexit“, за да подчертае, че отделянето от ЕС е „приключено“, въпреки че преговорите с Брюксел за свободна търговия ще продължат поне до 31 декември 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | парламент | съдебна система | Борис Джонсън | управленска програма | консервативна партия | кралица Елизабет