Датска фирма продаде вятърните си паркове до Балчик

Сделката няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, твърдят от КЗК

Австрийската компания "Лукерг Реню" ГмбХ, която произвежда и продава на едро електрическа енергия чрез дружества, които притежават и експлоатират вятърни турбогенератори (ВТГ) на територията на Каварна, ще придобие допълнителни активи от компании, които извършват същата дейност край друг морски град - Балчик.

Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която разреши "Лукерг Реню" да придобие "Глобо Енерджи" ЕООД, "Марк 1" ЕООД, "Марк 2" ЕООД и "УП България 4" ЕООД. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

И четирите придобити дружества са собственост на "Уинд 24", Дания, показва справка на Economic.bg в Търговския регистър.

Сделката ще окаже въздействие на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия, като новообразуваната група ще разполага с незначителен дял от всички разполагаеми мощности в страната за производство на електрическа енергия в сектора на ВЕИ, се казва в становището на КЗК. Не са установени отношения на вертикално свързани или съседни пазари, върху които концентрацията да възпроизведе евентуални ефекти.

В настоящия момент конкуренция между производителите и търговци на енергия от ВЕИ е налице единствено при сключването на сделки по свободно договорени цени, каквито участниците в концентрацията понастоящем не осъществяват.

Електрическата енергия от ВЕИ се произвежда чрез сравнително ниски мощности на отделните инсталации и предвид привилегиите при изкупуването на произведената по този начин енергия, в момента не е налице ефективна конкуренция между производителите, като почти цялата енергия се изкупува на преференциални цени. При извършеното проучване от КЗК се установи, че придобиваните дружества продават произведената електрическа енергия на "Енерго-про Продажби" АД съгласно дългосрочни договори по преференциални цени, следователно няма основание да се предположи, че след сделката пазарното статукво ще бъде променено.

КЗК разрешава концентрацията, тъй като тя няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ТЕЛК | Трифон Михайлов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини