Личности

Ед Сноудън взе награда "Риденауър"

Премията е дадена на бившия американски агент за предизвикан дебат относно СРС-тата

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън получи наградата „Риденауър” в номинацията „За истината”, информира руската служба на BBC.

„Дейността на господин Сноудън провокира безпрецедентен обществен резонанс и дебатите за ролята на държавното следене, но той бе принуден да плати огромна цена за това”, пише в официалния сайт на премията.

Ед Сноудън е обвиняван от федералните власти на САЩ в шпионаж. Понастоящем той се намира в Русия, където е получил временно убежище за период от една година. Условието е да не публикува американските правителствени тайни, като то му бе поставено месеци преди нахлуването на Москва в Крим и преди периода на „застудяването в отношенията” поради въведените санкции от страна на Запада.

Освен него лауреат на премията на „Института на нациите” стана и кинодокументалистката Лора Пойтрас, работила върху документите на Сноудън.

BBC припомня, че премията е учредена през 2004 г. в памет на ветерана на Виетнамската война, журналиста Рон Аденауър, който е станал световноизвестен с разследванията си за убийства на цивилните граждани от американските войници във Виетнам. Наградата се връчва в номинациите „За истината”, "За смелостта", "Книгата на годината" и "Документалният филм на годината".
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: BBC Russian

Етикети: награда | предварителни данни | имиграция имигранти | борсови индекси Dow Jones

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини