ВМА чества 122 години от създаването си

Лечебното заведение ще отбележи праника си с поредица от празнични събития

Военномедицинска академия (ВМА) отбелязва своя 122-ри юбилей. Лечебното заведение е едно от най-големите в страната. От началото на годината са прегледани близо 180 хил. пациенти и са приети за лечение 40 хиляди души.

Болницата ще отбележи праника си с поредица от празнични събития, които ще започнат с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове. По-късно в централното фоайе на сградата ще се проведе концерт на Танцовия ансамбъл на община Босилеград като празничен поздрав в знак на благодарност към медиците. Композиционно пано на художника Михаил Лалов "Дървото на живота" ще бъде открито в централното фоайе на лечебното заведение.

В 11.30 ч. ще бъде открита реновираната Клиника по функционална диагностика на сърдечно-съдовата система на 13-ти етаж, която обслужва както стационарно лекувани болни, така и амбулаторни пациенти, съобщиха от ВМА. В 12.00 часа празникът ще продължи в салона на Театър "Българска армия" с тържествено събрание и празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891г., когато с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.

Със своите съвременни диагностично-лечебни възможности днес ВМА е неизменен притегателен център за пациенти от цялата страна. През деветмесечието на 2013 г. амбулаторният поток от прегледи в столичната военна болница се е увеличил с 2 %, извършени са близо 18о хил. прегледи и са приети за стационарно лечение над 40 хил. пациенти. От тях 18% са от контингента на Министерството на отбраната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ВМА |

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини