Търпеливо племе

Вашингтон обезщетява с $554 млн. индианците навахо

$2,5 млрд. задели администрацията на Барак Обама за компенсиране на 80 племена, чиито земи експлоатира

Снимка: Edweek.org

Правителството на Съединените щати склони да плати цели 554 млн. долара обезщетения на индианците от племе навахо за злоупотреба с имуществото им, информира агенция Reuters.

Новината е съобщена от главния прокурор на САЩ Ерик Холдър и вожда на племето Бен Шели, смятан за президент на народа навахо. Топобвинителят увери, че постигнатата договореност ще „заздрави партньорството“ на федералното правителство с местните жители.

Шели пък нарече това „победа на племенния суверенитет“, като обеща да обсъди със своите съграждани предназначението на компенсацията. Той обаче вече има като идея парите да отидат за изграждане на нови пътища, водопроводи, жилища и др. обекти.

Племето чака тази компенсация от 1946 г. насам – тогава са били изхарчени средствата за тях от специален тръстов фонд, в който са се внасяли такси за използването на земите им. Тези участъци са се използвали от десетилетия за проектите в селското стопанство, добив на суровини, дървесина и изграждане на недвижими имоти на територията на навахо.

Племето успя да докаже в съда, че Вашингтон е погазил закона и не е изпозлвал тези територии според интересите на навахо – първоначално искът е бил за 900 млн. долара. Навахо се смята за най-голяма индианска общност с 300 хил. души население, като земите им обхващат 70 хил кв. км в щатите Аризона, Ню Мексико и Юта.

В последните години кабинетът на Барак Обама е сключил аналогични споразумения с цели 80 американски племена. Общо за тази цел са похарчени вече над 2,5 млрд. долара, като навахо успя да си издейства над 20% от общия бюджет за компенсациите за традиционните жители на Америка.

 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Reuters

Етикети: САЩ | Барак Обама | пушачи | Денвър

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини