Бъчварова иска още 21,3 млн. лв. за МВР

По-голямата част от тях ще отидат за обезщетения на полицаи

18:48 03.10.2015

Поредно искане за актуализация на бюджета на МВР за настоящата година предлага вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщи БГНЕС.

Допълнителните разходи в размер на 21, 33 млн. лв. са за изплащане на задълженията към 31 август т.г. за обезщетения по Закона за МВР и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения. 

В средата на септември стана ясно, че силовите ведомства МВР и МО са с най-големи дългове и за поредна година не успяват да се вместят в бюджетните рамки. Задълженията само на МВР са около 100 млн. лв.

Годишният бюджет на МВР е над 1 млрд. лв. като около 90% от него отива за издръжка на 47 хил. служители в системата. През лятото Румяна Бъчварова поиска 16 млн. лв. за обезщетения, които обаче финансовият министър Владислав Горанов не отпусна.

Близо 1000 служители на МВР съдят ведомството за неизплатени обезщетения. В тази връзка финансовият министър настоя още около 6000 служители от системата на МВР да бъдат прекатегоризирани и да не се водят първа категория труд. 

Бъчварова настоява правителството да актуализира бюджета на МВР, с мотива, че „неизплащането на задълженията за обезщетенията е предпоставка за завеждане на съдебни дела, в следствие на което възникват допълнителни разходи по бюджета на МВР, в зависимост от съдебните решения”.

Ако този път допълнителните средства бъдат предоставени на МВР, то те ще се разпределят за изплащане на обезщетения на служителите, както следва – 14,3 млн. лв. за полицаи, 1,63 млн. лв. за граничните полицаи, 3,6 млн. за пожарникарите и спасителите и още 1,721 млн. лв. за служители от администрацията и управлението на МВР.

Във връзка с поискани актуализации на бюджетите от отделни министри, на правителственото заседание на 15 юли т.г. премиерът Бойко Борисов обяви, че занапред исканията за допълнителни средства от членове на кабинета следва да се подават с депозирането на оставките им.

„Допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска”, заяви Борисов на министрите си, според публикуваната стенограма от заседанието на правителството. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дългове | бюджет | служители | обезщетения | МВР | Никола Гечев | деклариране | поразумение с Иран

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини