Трябват ни 500 млн. лева за справяне със свлачищата

Почти 4000 хил. от строежите върху свлачища са незаконни

Снимка: БГНЕС
13:49 08.06.2015

На държавата са й необходими 499 млн. лв. за справяне със свлачищата в следващите пет години. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

"За следващите 5 години, съгласно разчетите, които имаме в нашата програма за превенция на свлачищата, необходимият ресурс е 499 млн.", каза тя. 

По думите й броят на свлачищата към момента е 2004, от които 139 са от тази година, предаде Дарик. "Говорим за почти 4000 строежа, разрешени от съответните местни власти. Докладът на ДНСК е изпратен до тях, има конкретни предписания, които трябва да бъдат изпълнени, за да се предотвратят допълнителни кризи, защото имаме вече няколко къщи, които бяха строени по този начин и се срутиха", допълни Павлова. 

Около 1,4 млн. лв. са средствата, коитo регионалното министерство изразходва за година за поддържането на регистър и извършването на мониторинг на над 2000 свлачища, обясни тя. 

Павлова каза още, че сами по себе си въпросните строежи отговарят на строителните норми, но проблемът е, че се намират върху неукрепена свлачищна територия и не са съгласувани с министерството. По думите й в предлаганите промени в Закона за устройството на територията се предвижда затягане на контрола и завишаване на санкциите за главните архитекти.

Министър Павлова заяви, че санкциите за главните архитекти са административно-наказателни, включително и финансови, като съобщи, че размерът им ще е между 5 и 20 хил. лева. "Предложихме дори да са малко по-високи - до 40 хил. лева, но това беше оспорено, че са прекалено високи спрямо размера на заплатата на един главен архитект", обясни Павлова. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пари | Лиляна Павлова | финансиране | строеж | санкции | ЗУТ | AirChina | Мохамед Ал-Амуди

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини