Fitch потвърди кредитния рейтинг на България на ниво "BBB-"

БВП на страната ще се повиши с 2.1% през 2016 г., прогнозират от агенцията

17:20 20.07.2016

Международната агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочните кредитни рейтинги на България в чужда и местна валута на нива от съответно "ВВВ-" и "ВВВ", като в същото време запазва тяхната стабилна перспектива.

Агенция отбеляза, че потвърдените рейтинги отразяват относително ниския български държавен дълг и подобряващия се външен финансов баланс. От "Fitch" допълват, че една от най-бедните страни - членки на ЕС е изправена пред структурни предизвикателства, за да подобри своите дългосрочни потенциални нива на икономически растеж и да повиши БВП към нива, които да отговорят на растежа на страните с подобен или по-високо рейтинг.

Агенцията отбелязва в своите прогнози, че излишъкът по текущата сметка на България през тази и следващата година ще продължи да се движи близо до нивата от 2.2% от БВП главно благодарение на постепенното свиване на българския международен търговски дефицит, информират от Българско национално радио. Износът ще се възползва от разнообразната експортна база, по-слабото евро и икономическото възстановяване на ключови търговски партньори на нашата страната.

БВП на България ще се повиши с 2.1% през 2016 г. след растеж от 3% през миналата година, като забавянето на растежа отразява прогнозите на агенцията за свиване на инвестициите през настоящата година след края на финансиращия цикъл на ЕС за нашата страна за периода 2007-2013 г. В същото време обаче агенцията прогнози ускоряване на растежа на потреблението на домакинствата. Повишението на заетостта и по-високите нива на разполагаемия доход би трябвало да повишава растежа на частното потребление до около 2.0% през 2016 г. от едва 0.8% през миналата година. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БВП | валута | Fitch | кредитен рейтинг | жестока | Panagyurishte

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини