Франсоа Фийон спечели вота на десницата във Франция

Той убедително победи Ален Жюпе на балотажа

12:25 28.11.2016

Франсоа Фийон е кандидатът, който ще представлява традиционната десница на изборите през 2017 г. Той спечели втория тур на предварителните избори при консерваторите с 67%, побеждавайки съперника си Ален Жюпе, съобщиха френски медии. 

62-годишният Фийон, който е бивш премиер на Франция, ще се изправи срещу кандидат на социалистите и водача на крайната десница Марин Льо Пен на президенския вот през май догодина. Социолозите предвиждат, че Фийон ще се срещне на балотаж с льо Пен и със сигурност ще я победи.

Далеч по-умереният Жюпе поздрави съперника си за „голямата победа“ и обяви подкрепата си за президентската му кандидатура.

Фийон обеща да изгради по-справедливо общество, заявявайки, че „Франция желае истината и желае действия“. „Ще поема необичайно предизвикателство за Франция: ще кажа истината и ще променя изцяло софтуера й“, зарече се той.

Консерваторът е известен със симпатиите си към Шарл Де Гол и Маргарет Тачър и вероятно ще следва подобна политика.

Фийон предложи програма за строги икономии и се ангажира да извърши сериозни реформи като съкращаване на 500 хил. работни места в публичния сектор, премахване на 35-часовата работна седмица, повишаване на пенсионната възраст и намаляване на социалните помощи.

Победата му предизвика гнева на синдикатите, които обещаха да парализират страната със стачки срещу суровата му програма за икономии, пише британският в. The Times.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Франция | кандидати | реформи | синдикати | Мрежа на водните регулатори от Европа | компания съветник | високотехнологични компании

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини