Комисията за отнемане на незаконно имущество с рекорд по конфискации

Румен Овчаров и Николай Ненчев ще бъдат проверени по искане на прокуратурата

Комисията за отнемане на незаконно имущество с рекорд по конфискации
3674 ~ 2 мин. четене

От началото на годината Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е запорирала активи за 18.5 млн. лв. Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев. Неговата прогноза е, че до края на годината ще бъдат запорирано имущество за още около 1.5 млн. лв., като сега на проверка подлежат Румен Овчаров и Николай Ненчев

При двамата - първият бивш министър от Тройната коалиция, а вторият в оставка, ще бъдат направени проверки за една година назад. По думите на Георгиев ще бъдат направени справки в масивите на КАТ и НОИ. Вероятно ще бъде направена и проверка в НАП за платени данъци.

Според председателят на КОНПИ ще бъдат проверявани всички, на които е повдигнато обвинение, като прагът на несъответствие е 250 хил. лв. в рамките на 10-годишен период. Проверката продължава и тогава, когато делото е прекратено или получило оправдателна присъда. Процедурата може да бъде стартирана единствено след уведомление от прокурор или уведомление от Министерството на правосъдието.

Към момента Комисията е запорирала имущество за 1 млрд. лв. по случая КТБ, като искът за конфискация е на стойност 2.2 млрд. лв. Делото за отнемане е вече в съда, но няма да се пусне до края на годината, тъй като следва граждански процес, по който се извършва размяна на книжа. Източването на банките е извършено чрез различни схеми, като една от най-разпространените е да се отпускат кредити на фирми с един, два дни история.

Основание за  проверката на имуществото на Василев е обвинението срещу него за присвояване на над 206 млн. лв. от КТБ, но съдбата на наказателното дело вече не може да повлияе на процеса за конфискация.

Подкрепи Economic.bg