Кредитирането за бизнеса тръгва нагоре през 2017 г.

Според SG Експресбанк годишният ръст ще достигне 2.7%

Кредитирането за бизнеса тръгва нагоре през 2017 г.
3848 ~ 1 мин. четене

Кредитирането за бизнеса ще нарасне с 2.7% през 2017 г. Това е прогнозата на Societe Generale Експресбанк, като според експертите на банката основният двигател на този ръст ще бъдат инвестиционните кредити. Когато става въпрос за по-дългосрочен план – в следващите пет години, тогава прогнозата е за достигане на растеж от над 6%.

След 2013 г. кредитирането за нефинансовите предприятия в България намалява постоянно. Октомври 2016 г. бе първият месец, в който отпуснатите заеми са надхвърляли размера от същия месец на предходната година – с 0.03%. Последната прогноза на БНБ е, че през тази година кредитирането за фирмите ще стагнира.

„След кризата българският бизнес стана предпазлив – голяма част от него отложи инвестиционните си програми, изчакваха одобрението по грантови схеми и т.н.“, коментира Иван Драгомиров, ръководител отдел „Средни Предприятия“ в SG Експресбанк. Той препоръчва на фирмите да не се притесняват от отворен диалог с банките и да разчитат на тях като на доверен партньор, “тъй като преди всичко банките са консултант на бизнеса“.

От гледна точка на предлаганите услуги според Драгомиров пазарът в България е хомогенен. „Почти всички банкови финансови институции предлагат сходни продукти и услуги, на приблизително еднакви лихвени проценти на своите клиенти“, казва експертът. Според него занапред акцентът на банките ще падне върху гъвкавостта и качеството на предлаганите услуги.

„Фактор в решението на представителите на бизнеса при избор на обслужваща и кредитираща банка ще бъде предлагането на индивидуални решения и подход, който да отговаря на нуждите на всеки съществуващ или потенциален клиент“, добавя Иван Драгомиров.

Подкрепи Economic.bg