Близо 60 млн. лв. допълнително за програми в образованието

11 национални програми ще осигурят равен достъп до качествено обучение

18:02 19.04.2017

Министерският съвет одобри 11 национални програми за развитие на образованието през 2017 г., които ще осигурят допълнително финансиране на политики и мерки за равен достъп до качествено образование. През 2017 г. за дофинансиране на предучилищното и училищното образование са предвидени 59.5 млн. лв. при 50.3 млн. лв. през 2016 г. Средствата се осигуряват от държавния бюджет чрез бюджета на МОН, съобщават от пресслужбата на правителството.

Утвърдените национални програми са „Оптимизация на училищната мрежа“ (с бюджет 30.7 млн. лв.), „Система за национално стандартизирано външно оценяване“ (4.4 млн. лв. ), „Роден език и култура зад граница” (1.2 млн. лв.), „Ученически олимпиади и състезания“ (2.9 млн. лв.), „Осигуряване на съвременна образователна среда“ (4.7 млн. лв.), „Без свободен час “ (2.5 млн. лв.), „Квалификация“ (600 хил. лв.),“ Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище“ (1.5 млн. лв.), „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ (10 230 000 лв.). „Развитие на системата на предучилищното образование“ (400 хил. лв.) и „Обучение за ИТ кариера“ (270 хил. лв.).

За първи път се финансира национална програма за предучилищното образование. Нейната цел е да се гарантира равен старт за децата преди постъпване в училище чрез осигуряване на дидактични материали и насърчаване на родителите да участват в заниманията. Предвижда се да бъдат обхванати 130 детски градини и училища с подготвителни групи, 1600 деца и 1600 родители. Нова е и програмата „Обучение за ИТ кариера“, която е насочена към професионалните гимназии и профилираните гимназии с паралелки за професионална подготовка, които дават квалификация „Приложен програмист“.

Разширява се и обхватът на национална програма „Без свободен час“. В нея ще бъдат включени и детските градини, а не само училища, както е досега, а финансирането е увеличено с половин милион лева. Предвижда се осигуряване на не по-малко от 32 хил. заместващи педагогически специалисти.
Бюджетът на програма „Оптимизация на училищната мрежа“ е увеличен с близо шест милиона лева, които ще бъдат използвани за обезщетения на учители и персонал, с които са прекратени трудовите правоотношения поради пенсиониране или на друго основание.

Общият бюджет на програма „Информационни и комуникационни технологии” е с 3 млн. лв. повече, отколкото през 2016 г. Парите ще се използват за осигуряване на съвременни информационни и комуникационни технологии и внедряване на иновативни методи на обучение в общо 700 училища и детски градини. В поне 100 училища ще се осигури интернет връзка и достъп до облачни образователни услуги.

От заложените 4.7 млн. лв. по програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” 2.4 млн. лв. са за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки чрез оборудване на лаборатории, 1.5 млн. лв. – за модернизиране на професионалното образование, и 800 хил. лв. – за осигуряване на целодневно обучение на учениците.

Малко повече от половината от предвидените по програмата „Ученически олимпиади и състезания” средства ще бъдат инвестирани в обучение на талантливи ученици, които да участват в олимпиади, а с останалите ще се организира провеждането и участието в национални и международни олимпиади и състезания.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: правителство | образование | програми | предучилищно | училищно

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини