Йордания ще строи нов еко град

Целта е да се облекчи столицата Аман

Снимка: Pixabay
19:59 06.11.2017
Йордания ще изгради нов екологичен град източно от столицата Аман, за да облекчи столицата. Очаква се строежът на града, който ще се намира на 30 км от Аман, да започне в средата на 2018 г., предаде Франс прес, цитирайки прессъобщение на правителството, публикувано късно снощи. 

Предвижда се новото населено място да бъде построено на главната автомагистрала, свързваща Йордания с Ирак и Саудитска Арабия. Новият град ще бъде "екологичен, интелигентен и с устойчиво развитие", пише още в съобщението.  

Правителството на Йордания ще инвестира в естествени възобновяеми източници, в създаване на благоприятна среда за бизнеса и предлагане на достъпни жилища, зони за развлечения и обществени паркове.

Проектът цели най-вече да се облекчи пренаселената 4-милионна столица, както и град Зарка, разположен северно от Аман с 1,3 млн. души население. Към момента не е известна необходимата инвестиция за построяване на града, но в съобщението се казва, че проектът ще се финансира от държавния и частния сектор. 

Властите се надяват проектът да привлече и частни чужди инвеститори, тъй като икономиката на страната пострада от конфликтите в съседните страни - Ирак и Сирия. Страната прие хиляди сирийски бежанци, за които разходите се оценяват на около 10 млрд. долара от началото на конфликта в Сирия през 2011 г. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: БТА

Етикети: Йордания | Аман | екологичен град

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини