Кирил Ананиев ще е новият здравен министър

Той подготвя бюджета на държавата от почти две десетилетия

Кирил Ананиев ще е новият здравен министър

Снимка: Икономика

Кирил Ананиев ще е новият министър на здравеопазването. Информацията излезе първо в "Медиапул", след което бе потвърдена за Economic.bg от източници в администрацията. Освен че е от близо четири десетилетия в Министерството на финансите - първоначално като експерт, а след това и като зам.-министър и дори служебен министър, Ананиев от години е и в надзора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

По-рано днес правителствената пресслужба обяви, че политическият съвет на управляващата коалиция е одобрил кандидатура за поста, която премиерът Бойко Борисов ще внесе за гласуване след приемането на бюджета за 2018 г. Вчера министър-председателят каза, че знае името на новия министър, но то ще бъде гласуван около 10 ноември.

В момента Ананиев е зам.-министър на финансите. Бил е на същия пост в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От януари до май 2017 г. е служебен министър на финансите в кабинета на проф. Огнян Герджиков. Като зам.-министър на финансите от почти две десетилетия той е човекът, който подготвя бюджета на държавата.

Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 г. в София. Завършва специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт "Карл Маркс", София (днес УНСС). Специализира в УНСС и в Съединените американски щати.

През 1980 г. постъпва на работа в Министерство на финансите. 

Ананиев от години е представител на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, така че проблемите на здравеопазването не са му чужди.

Изглежда сега кабинетът е решил да заложи на човек с финансов опит за управлението на здравния сектор.
Коментари: 0