Мей обеща на британския бизнес „най-добрата сделка за Brexit”

Според нея Brexit дава огромни възможности и Великобритания трябва да развива отношенията си с държави извън ЕС по нови начини

Мей обеща на британския бизнес „най-добрата сделка за Brexit”

Снимка: БТА

Премиерът на Великобритания Тереза Мей днес се обърна към Конфедерацията на британската индустрия (CBI), казвайки, че се стреми да постигне „най-добрата сделка за Brexit, гарантирайки най-добрите възможни варианти за достъп до европейския пазар и се стреми да допринесе за въвеждане на безмитна търговия по целия свят”.

Тя добави, че през преговорния период достъпът до пазарите на другия трябва да продължи при настоящите условия и искам да съгласуваме подробните условия за този период възможно най-рано. Но според нея, Великобритания също трябва да развива отношенията си с държави извън ЕС по нови начини, включително чрез собствени търговски преговори”.

По думите й страната трябва да се възползва от огромните възможности, които ще се създадат след Brexit. Тя заяви още, че следващите десет години ще отворят нова глава в историята на британската икономика.

Мей обаче не е уверена, че подробностите по цялостно търговско споразумение ще бъдат договорени до октомври идната година, както се очаква. „Знам колко е важно бизнеса и индустрията да не са изправени пред скала и да разполагат с необходимото време, за да планират и подготвят новите споразумения”, каза тя.

Тя каза, че Обединеното кралство ще напусне единния пазар, но ще работи, за да получи „най-добрия възможен” достъп до европейския свободен пазар.

Мей призова ръководителите на бизнеса да заменят своите бурни прогнози за Brexit с рационален оптимизъм. Според нея оползотворяването на огромните възможности ще изисква трудолюбие, въображение и ангажираност.

Ние не можем и няма да се опитаме да направим план за всеки ъгъл на нашата икономика. Вярваме в свободния пазар и няма защитаваме икономиката от пазарните сили, така че ще трябва да вземем стратегически решения за това къде правителството може и къде не може, най-добре да подкрепи ключови сектори на нашата икономика. Такъв подход избягва неуспешния държавен интервенционизъм през 70-те години”, добави тя. 

Коментари: 0