Broadcom и Qualcomm може да сключат най-голямата сделка в технологичния свят

Официално стана ясно, че Broadcom е предложила нечуваните досега $103 млрд. за придобиването на доставчика на смартфон чипове

Broadcom и Qualcomm може да сключат най-голямата сделка в технологичния свят

Снимка: Pexels

Производителят на комуникационни чипове Broadcom официално обяви в понеделник, че е отправила предложение към доставчика на смартфон чипове Qualcomm да купи бизнеса ѝ, като плати по 70 долара на акция, или общи 103 млрд. долара в брой и книжа. Ако стане реалност, това ще е най-голямото придобиване в света на технологиите, предава Reuters. 

Сделката би обвързала двата най-големи производители на безжични комуникационни чипове за мобилни телефони. Това също така ще вдигне залога за Intel, който реши да разшири дейността си и освен компютърни процесори да започне да прави и за смартфони. 

Офертата на Broadcom е с 27.6% над цената на акциите на Qualcomm при приключване на търговията в четвъртък, когато те затвориха на 54.84 долара. На следващия ден медиите вече говореха за потенциалната сделка, което пък доведе до логично поскъпване на книжата. 

При сключване на сделка акционерите на Qualcomm ще получат 60 долара в брой и 10 долара в акции на Broadcomm. Включително със съществуващия дълг, трансакцията се оценява на общо 130 млрд. долара.

В момента Qualcomm опитва да финализира придобиването за 38 млрд. долара на NXP Semiconductors NV, един от най-големите производители на чипове за превозни средства, и така да навлезе в областта на безпилотните технологии. В тази връзка Broadcom заяви, че предложението ѝ важи независим от крайния резултат на преговорите. 

Ако двете, Broadcom и Qualcomm, сключат сделка помежду си, това ще е официално най-голямото поглъщане в технологичния сектор. Компанията, която ще образуват двете ще е с обща пазарна капитализация от над 200 млрд. долара. 
Коментари: 0