Горанов не желае да подава оставка

Според финансовия министър няма никакво основание за това, но ще реши премиерът

Горанов не желае да подава оставка

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

220 ~ 2 мин. четене

Въпреки че миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов, а от пресцентъра на Министерския съвет обявиха, че вторият е заявил готовност за това, засега такава не е подавана.

Освен това Горанов не вижда основание да му бъде искана в този момент.

„Няма никаква причина да се оттеглям 10 дни, след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - примерно интеграцията в Банковия съюз и приближаването до еврото. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания“, заяви Горанов след края на дебатите по вота на недоверие, цитиран от БНТ.

Той не приема и критиките, че има обвързаност с ДПС. „Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март 2009 г. преди изборите, които той спечели и започна първия мандат. Искам конкретни примери за мои действия в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат. Но в действителност, много пъти съм искал подкрепата на парламентарната група на ДПС по теми, по които имаме общи идеи. Няколко пъти са ми помагали при запазването на сегашния данъчен модел“, категоричен беше финансовият министър. Той допълни, че когато са се чували различни гласове относно финансовата система на държавата, е търсил подкрепа от всички парламентарни групи.

Горанов уточни, че дебатът по отношение на оставките не е приключил. „Естествено, когато министър-председателят поиска оставката на някой министър, той дали ще я даде, или няма да я даде, няма особено значение, тъй като персоналният състав на Министерския съвет се определя от мандатоносителя, в случая Бойко Борисов“.

Припомняме, че премиерът Борисов заяви, че ще реши за оставките след коалиционния съвет, който вероятно ще се събере в сряда. За утре е насрочено гласуването на вота на недоверие.

Подкрепи Economic.bg