1.3 млрд. компютъра са в сериозен риск заради бъг в Windows 10

Microsoft настоява всички потребители на Windows да инсталират актуализация

1.3 млрд. компютъра са в сериозен риск заради бъг в Windows 10
13699 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Тази седмица стана ясно, че уязвимост в Windows 10 хвърля в риск около 1.3 млрд. компютъра. Въпреки че Microsoft пусна ъпдейт за поправка на бъга, проблемът със сигурността може да се окаже с по-продължително въздействие, пише CNN. Информацията идва в момент, когато хората и бизнесите все повече започват да осъзнават потенциалните опасности от кибератаките.

Това е голяма работа, защото Windows 10 е най-популярната настолна операционна система с над 75% пазарен дял“, каза Михаела Ментинг от ABI Research.

За какво става дума?

Изследователи от фирмата за сигурност Sangfor наскоро откриха уязвимост в Windows, наречена PrintNightmare. Тя може да позволи на хакерите да получат отдалечен достъп до операционната система и да инсталират програми, да преглеждат и изтриват данни или дори да създават нови потребителски акаунти.

Microsoft настоява всички потребители на Windows да инсталират актуализация, която засяга услугата Windows Print Spooler, даваща възможност на множество потребители да имат достъп до принтер. Компанията вече пусна корекции за Windows 10, Windows 8, Windows 7 и някои сървърни версии.

Тъй като Windows 10 се използва от настолни компютри, както и от някои сървъри, той може потенциално да позволи на хакерите да проникнат в мрежата „много бързо“ и да влязат „практически навсякъде, за да намерят най-доходоносните бази данни и системи“, каза Ментинг.

Подкрепи Economic.bg