Европейската прокуратура проверява ОП „Околна среда“

Областите в България не са били равнопоставени по отношение на отпускани пари за ВиК ремонти

Европейската прокуратура проверява ОП „Околна среда“

Снимка: БТА

724 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Само месец, след като Европейската прокуратура заработи официално, тя вече има за задача да провери как са харчени средствата в България по Оперативна програма „Околна среда“. Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на брифинг днес.

Първата работа на Европейската прокуратура в България се оказва, че е свързана с МОСВ и лошото управление на ОПОС“, заяви Личев.

Той не внесе много яснота по случая, освен че проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров–Ревизоро, въпреки че преди това е наградил служителите с 200% материално стимулиране (ДМС).

Аз не знам дали да се гордея или не.“

Каква всъщност е историята около програмата

В интервю за BTV преди месец Личев разказа малко повече за скандала. Тогава той заяви, че министър Емил Димитров едновременно е поощрявал служителите си с финансови бонуси, но и ги е наказвал с прокуратурата.

„Давал е ДМС на Главна дирекция „ОПОС“ след положителен доклад за дейността й. Дал им е 200% ДМС – 563 хил. лв. са раздадени на 102-ма души. След една седмица директорът на дирекцията пише нов доклад, в който посочва колко катастрофално е положението в ОПОС. На базата на този доклад Димитров ги дава на главния прокурор и Кьовеши“, разказа тогава той.

Тогава директор на дирекцията е Гергана Грозданова.

По-късно в разследване на Валя Ахчиева Емил Димитров коментира казуса. Тогава той обяснява, че не може да дава информация, защото е подписал декларация в прокуратурата и пред хората на Кьовеши. Само загатва, че става въпрос за над 105 млн. евросредства, търговия с влияние и уреждане на договори по семейна линия, под покровителството на висш политик.

Може да пострада цялата оперативна програма и затова няма да коментирам“, заявява тогава той.

Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България показва, че общият бюджет на програмата е малко над 3.3 млрд. лв. Изплатени са около 42%, а 2023 г. е финалният срок за разплащанията.

По отношение на ВиК сектора, Личев заяви, че около 4.6 млрд. лв. са дадени за ремонт на канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби. Но различните региони в страната са били неравнопоставени, защото за някои области са отпускани повече пари, отколкото за други. Така например, над 600 млн. лв. са инвестирани в Бургас, а в Монтана – само 63 млн. лв.

„Съотношението е 1 към 10“, коментира Личев.

Подкрепи Economic.bg