1 трилион евро за излизането на Гърция

При подобен сценарий Европейската централна банка ще е неплатежоспособна, смята Чарлз Далара

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще струва на Европейската централна банка (ЕЦБ) 1 трилион евро, смята директорът на Института за международни финанси Чарлз Далара.

Далара предупреждава, че Европа и като цяло световната икономика не са подготвени за излизане на Гърция от еврозоната. При подобен сценарий ЕЦБ ще се окаже неплатежоспособна, смята експертът и препоръчва тя да бъде рекапитализирана.

Експозицията на ЕЦБ към гръцки дълг е над два пъти размера на капитала на банката, коментира Далара.

Експертът представлява банките в преговорите с гръцкото правителство по преструктурирането на дълга. Като последствие, според него, централната банка няма да може да окаже ликвидна подкрепа и да стаблизира финансовия сектор на еврозоната.

Още през февруари Институтът за международни финанси предупреди, че гръцките задължения, в случай на излизане на страната от валутния съюз, могат да се окажат катастрофални. 

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви през уикенда, че планирането на вероятността Гърция да напусне еврозоната "не е приоритет", докато икономистът на Morgan Stanley Елга Барш изчисли вероятността за излизане на Гърция на 33%.

Коментари: 0